Pieczone pomidory w oliwie i ziołach

Pieczone pomidory w oliwie i ziołach

Przedstawiam Wam przepis na pieczone pomidory w oliwie i ziołach – prawdziwą eksplozję smaku. Idealne, jako dodatek do mięs, kanapek czy sałatek, ale też pyszne same w sobie. To propozycja dla osób, które szukają nowych, inspirujących przepisów wykorzystujących te popularne warzywa. Można je przygotować z myślą o zimie, gdy świeże pomidory nie są już tak łatwo dostępne. Pieczenie w piekarniku sprawia, że pomidory stają się niezwykle aromatyczne i soczyste. Ta prostota wykonania sprawi, że sięgniecie po pieczone pomidory znacznie częściej. A intensywny smak ziołowej oliwy sprawi, że pokochacie je od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • około 1 kg świeżych i aromatycznych pomidorów
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • suszony rozmaryn według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • przyprawa ziołowa z chili według uznania
  • sól morska ziołowa według uznania
  • świeże listki bazylii

Pieczone pomidory w oliwie i ziołach – jak zrobić?

  1. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy ziołami prowansalskimi i rozmarynem, na każdej blaszce układamy po kilka listków świeżej bazylii.
  2. Następnie pomidory pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Upieczone pomidory stracą na objętości i będą tak ładnie upieczone, lekko pomarszczone, ale nie takie jak ususzone. Z pomidorów wyrzucamy upieczone listki bazylii. Następnie oprószamy je przyprawą z chili i solą morską ziołową.
  3. Upieczone pomidory studzimy, a następnie wraz z oliwą przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Pieczone pomidory w oliwie i ziołach – dodatkowe informacje

Upieczone pomidory wraz oliwą przechowujemy w lodówce przez kilka dni. Można użyć ulubionych ziół i przypraw. Wybieramy bardzo dojrzałe i pachnące pomidory. Z tej receptury wyszło mi 2 takie słoiczki jak na zdjęciu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone pulpeciki
Następny przepis: Pieczone skrzydła indycze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode