Pieczone pomidory w oliwie i ziołach
Przedstawiam Wam przepis na pieczone pomidory w oliwie i ziołach – prawdziwą eksplozję smaku. Idealne, jako dodatek do mięs, kanapek czy sałatek, ale też pyszne same w sobie. To propozycja dla osób, które szukają nowych, inspirujących przepisów wykorzystujących te popularne warzywa. Można je przygotować z myślą o zimie, gdy świeże pomidory nie są już tak łatwo dostępne. Pieczenie w piekarniku sprawia, że pomidory stają się niezwykle aromatyczne i soczyste. Ta prostota wykonania sprawi, że sięgniecie po pieczone pomidory znacznie częściej. A intensywny smak ziołowej oliwy sprawi, że pokochacie je od pierwszego kęsa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 1 kg świeżych i aromatycznych pomidorów
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- suszony rozmaryn według uznania
- zioła prowansalskie według uznania
- przyprawa ziołowa z chili według uznania
- sól morska ziołowa według uznania
- świeże listki bazylii
Pieczone pomidory w oliwie i ziołach – jak zrobić?
- Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy ziołami prowansalskimi i rozmarynem, na każdej blaszce układamy po kilka listków świeżej bazylii.
- Następnie pomidory pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Upieczone pomidory stracą na objętości i będą tak ładnie upieczone, lekko pomarszczone, ale nie takie jak ususzone. Z pomidorów wyrzucamy upieczone listki bazylii. Następnie oprószamy je przyprawą z chili i solą morską ziołową.
- Upieczone pomidory studzimy, a następnie wraz z oliwą przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni.
Pieczone pomidory w oliwie i ziołach – dodatkowe informacje
Upieczone pomidory wraz oliwą przechowujemy w lodówce przez kilka dni. Można użyć ulubionych ziół i przypraw. Wybieramy bardzo dojrzałe i pachnące pomidory. Z tej receptury wyszło mi 2 takie słoiczki jak na zdjęciu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone pulpeciki
Następny przepis: Pieczone skrzydła indycze