Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą

Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą

Ciesz się smakiem wegańskich pierogów pieczonych ze szpinakiem i fetą, zarówno odżywczymi, jak i pysznymi. Idealne na obiad lub podczas spotkań ze znajomymi. To połączenie tradycyjnego dania kuchni polskiej z nutą greckiego szału, gwarantuje eksplozję smaku w ustach. Ciesz się miękkim cieście, aksamitnym szpinakiem i rozpływającym się w ustach serem feta. Prosty i wygodny sposób przygotowania sprawia, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem na szybki, ale imponujący posiłek. Pozwól sobie na chwilę luksusu z tym niepowtarzalnym przepisem na pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą.

Składniki:

  • 25 szt.
  • Ciasto:
  • 3 szkl.mąki Puszystej Poznańskiej typ 500 Lubella
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół kostki masła lub margaryny (125 g)
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 450 g szpinaku mrożonego(świeży jest najlepszy)
  • 2 średnie cebulę
  • 130 g sera typu feta
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
  • sezam lub czarnuszka do posypania
  • odrobina oleju

Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?

  1. Mąkę Puszystą Poznańską typ 500 Lubella przesiać do miski, wsypać cukier i sól, wymieszać, wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę, wbić jajka, oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę.
  2. Całość wyrobić ręką lub mikserem, na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
  3. Gotowe ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz. Przez ten czas podrośnie, a my robimy farsz. Cebulkę obrać, umyć i posiekać w kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju.
  4. Gdy się rumieni dodać szpinak, i smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem, pamiętając o tym, że ser feta jest również słony, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min, zdjąć z ognia, ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku, całość wymieszać i nadzienie gotowe.
  5. Żeby szybciej ostygło wystawiłam na dwór. Po godz. wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, lub macie silikonowej, najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm (musicie wyczuć waszą grubość), wyciąć kubkiem krążki, u mnie średnicy 10 cm.
  6. Każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki, nałożyć sporą łyżkę farszu.
  7. I zlepić górę palcami.
  8. Zrobić tzw. „falbankę” lub inny rodzaj wykończenia, taki jaki najczęściej robicie przy Waszych pierogach. Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę, w międzyczasie włączyć piekarnik, ustawić temp. na 180°C, posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką, wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika, piec ok. 20 min. do zrumienienia.

Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą – dodatkowe informacje

Ciasto jest fajne i smaczne, możecie z niego czarować różne smaczne cuda np. paszteciki wigilijne można przygotować z tego ciasta szybciej i zamrozić, a dzień przed Wigilią wieczorem wyjąć z zamrażalnika. W dzień Wigilii podpiec w piekarniku i będą równie smaczne jak przygotowane na świeżo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone pierogi z mięsem i pieczarkami
Następny przepis: Pieczone pulpeciki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode