Pieczone pierogi wigilijne
Pieczone pierogi wigilijne to idealna alternatywa dla tradycyjnie gotowanych. Ich chrupiąca skórka doda uroku wigilijnemu stołu, a różnorodność farszów pozwoli zadowolić gusta każdego ze zgromadzonych. Niezależnie od tego, czy wybierzemy klasyczne farsze, jak kapusta z grzybami, czy eksperymentalne, np. z suszonymi śliwkami – pieczone pierogi z pewnością zachwycą smakiem. To również świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcieliby urozmaicić tradycyjne potrawy świąteczne. Spróbuj pieczonych pierogów na wigilię – to innowacyjny i smaczny sposób na celebrację tych wyjątkowych chwil.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 30 g drożdży
- 200 g kwaśnej śmietany
- 150 g masła
- 400 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
- 1 łyżeczka soli
- Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 garście suszonych grzybów
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 białko do smarowania
Pieczone pierogi wigilijne – jak zrobić?
- Kapustę włóż do garnka, dodaj też liście laurowe i ziele angielskie. Podlej ok. 1 szklanką wody i duś na małym ogniu. Do kapusty zaglądamy co jakiś czas, sprawdzając czy woda całkiem nie wyparowała, można ją po trochu uzupełniać. Proces gotowania trwa do całkowitego zmięknięcia kapusty. Po tym czasie kapustę odcedzamy i siekamy drobno.
- Grzyby należy uprzednio namoczyć w zimnej wodzie, przynajmniej na 5 godzin a najlepiej na całą noc. Potem razem z wodą w której się moczyły ugotować, trwa to ok. 30 minut. Grzyby odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy grzybowej) i posiekać na drobno.
- Kapustę i grzyby wymieszać razem. Cebulę posiekać i przesmażyć na oleju, dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem, ale tak solidnie, nie może być jałowy. Farsz możemy przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić.
- Drożdże kruszymy do miski, dodajemy śmietanę, porządnie mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
- Do następnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy śmietanę z drożdżami, solimy i wyrabiamy na ciasto. Ciasto nie zostawiamy do wyrośnięcia, ale od razu rozwałkowujemy, jednakże niezbyt cienko. Wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Na każde nakładamy 1-2 łyżeczki farszu, sklejamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek delikatnie smarujemy rozbełtanym białkiem.
- Pierogi pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 12-14 minut.
Pieczone pierogi wigilijne – dodatkowe informacje
Z podanych składników wyjdzie jakieś 90 pierożków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone pierogi na kruchym cieście
Następny przepis: Pieczone pierogi z kaszą