Pieczeń mięsno-chlebowa
„Czy poszukujesz nowych smacznych pomysłów na obiad? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na pieczeń mięsno-chlebową. Ta wyrafinowana potrawa łączy w sobie doskonałe elementy tradycyjnej, domowej pieczeni z subtelną nutą staropolskiej kuchni. Połączenie mięsa z dodatkiem płatków chleba tworzy niebanalny duet smaków, który z pewnością zaskoczy każdego smakosza. Pieczeń mięsno-chlebowa jest nie tylko apetyczna, ale również sycąca i pożywna. Doskonała na rodzinne spotkania, uroczyste obiady czy weekendowe posiłki. Idealna dla miłośników eksperymentowania w kuchni. Przygotowanie pieczeni jest prostsze niż może się wydawać!”
admin
Składniki:
- 500 g wieprzowiny – 5 kotletów karkówki
- duża czerwona cebula
- 6 kromek chleba razowego wieloziarnistego
- domowy smalec ze skwarkami do smarowania chleba
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
Pieczeń mięsno-chlebowa – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w talarki. Każdą kromkę chleba posmarować smalcem i ułożyć po krążku, albo więcej cebuli. Kotlety oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Po jednej stronie posmarować majonezem pomieszanym z musztardą.
- Na dużym kawałku foli aluminiowej poukładać na sztorc, na przemian chleb z cebulą i mięso. Pierwszą i ostatnią warstwą powinien być chleb. Dokładnie zawinąć folię, tak żeby łączenie było na górze. Zrobić zgrabny pakiecik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na noc.
- Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po godzinie rozchylić folie i jeszcze dopiec ok. 10-15 min.
Podać z np. sałatką z pekinki, albo sałatką z kiszonej kapusty. Smacznego.
Pieczeń mięsno-chlebowa – dodatkowe informacje
Sałatka z pekinki będzie dopełnieniem.