Pieczeń mięsno-chlebowa

Pieczeń mięsno-chlebowa

„Czy poszukujesz nowych smacznych pomysłów na obiad? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na pieczeń mięsno-chlebową. Ta wyrafinowana potrawa łączy w sobie doskonałe elementy tradycyjnej, domowej pieczeni z subtelną nutą staropolskiej kuchni. Połączenie mięsa z dodatkiem płatków chleba tworzy niebanalny duet smaków, który z pewnością zaskoczy każdego smakosza. Pieczeń mięsno-chlebowa jest nie tylko apetyczna, ale również sycąca i pożywna. Doskonała na rodzinne spotkania, uroczyste obiady czy weekendowe posiłki. Idealna dla miłośników eksperymentowania w kuchni. Przygotowanie pieczeni jest prostsze niż może się wydawać!”

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny – 5 kotletów karkówki
  • duża czerwona cebula
  • 6 kromek chleba razowego wieloziarnistego
  • domowy smalec ze skwarkami do smarowania chleba
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól

Pieczeń mięsno-chlebowa – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w talarki. Każdą kromkę chleba posmarować smalcem i ułożyć po krążku, albo więcej cebuli. Kotlety oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Po jednej stronie posmarować majonezem pomieszanym z musztardą.
  2. Na dużym kawałku foli aluminiowej poukładać na sztorc, na przemian chleb z cebulą i mięso. Pierwszą i ostatnią warstwą powinien być chleb. Dokładnie zawinąć folię, tak żeby łączenie było na górze. Zrobić zgrabny pakiecik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po godzinie rozchylić folie i jeszcze dopiec ok. 10-15 min.

Podać z np. sałatką z pekinki, albo sałatką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Pieczeń mięsno-chlebowa – dodatkowe informacje

Sałatka z pekinki będzie dopełnieniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń boczkowa
Następny przepis: Pieczeń mięsna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode