Pieczarki z jajkiem gotowane na parze

Pieczarki z jajkiem gotowane na parze

Ten przepis na pieczarki z jajkiem gotowane na parze to nie tylko doskonały sposób na zdrową kolację lub lekki lunch, ale także innowacyjne użycie parowara. Dzięki temu, czas gotowania pieczarek jest skrócony do minimum, a pieczarki na parze zyskują delikatność i intensywny smak. Jajka dodają bogactwa białka, tworząc pełnowartościowy posiłek. Przygotowanie jajecznicy w parowarze to ciekawa odmiana od tradycyjnej metody. Prostota i szybkość wykonania to dodatkowe atuty tego przepisu. Jeżeli jesteś fanem pieczarek, gotowane pieczarki na parze to coś, co absolutnie powinieneś wypróbować.

Składniki:

  • duże pieczarki – kilka sztuk
  • jajka rozmiaru „S” lub jajka przepiórcze – tyle samo ile pieczarek
  • sól, pieprz

Pieczarki z jajkiem gotowane na parze – jak zrobić?

  1. Z pieczarek wycinamy ogonki, obieramy kapelusze ze skórki. Układamy kapeluszem do dołu. Do każdej pieczarki wbijamy po jajku. Gotowe układamy w garnku (lub urządzeniu) do gotowania na parze (woda powinna już parować). Gotujemy ok. 8 minut. Na koniec doprawiamy solą i pierzem.

Porady – Pieczarki z jajkiem gotowane na parze

Czas gotowania pieczarek na parze możemy skrócić lub wydłużyć, w zależności od preferowanej konsystencji jajka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarki w śmietanie
Następny przepis: Pieczarkowa na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode