Pieczarki w zalewie

Pieczarki w zalewie

Pieczenie, gotowanie czy smażenie to najczęstsze sposoby przyrządzenia pieczarek, ale czy słyszeliście już o pieczarkach w zalewie? To przepis idealny dla miłośników tej grzybnej przekąski. Wyśmienite, soczyste i pachnące przyprawami pieczarki w naturalnej zalewie idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek czy mięs. Dzięki niemu dosłownie w kilka chwil możemy przenieść się smakiem tam, gdzie pieczarki są królami kuchni. Ten przepis na pieczarki w zalewie jest prosty, szybki i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zapadnie wam w pamięć na długo.

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek
  • 5 cebul
  • 10 szt ogórka korniszona
  • Do zalewy:
  • 4 szklanki wody
  • 12 łyżek octu
  • 6 łyżekek cukru
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • Odrobina pieprzu, pare ziaren ziela angielskiego i pare liścia laurowego

Pieczarki w zalewie – jak zrobić?

  1. Pieczarki myjemy i odkajamy ogonki. Obmaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.
  2. Cebule pokrojoną w cienkie plasterki dusimy.
  3. Ogórki kroimy w cienkie plasterki.
  4. Po usmażeniu pieczarki układamy w naczyniu, na nie kładziemy cebulę, a na to ogórki. I tak każdą warstwę na siebie.
  5. Składniki zalewy gotujemy.
  6. Czekamy chwilę po wyłączeniu, aż delikatnie ostygnie, i zalewamy pieczarki.
  7. Przykrywamy przykrywką naczynia.
  8. Gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki.

Przepis na pieczarki w zalewie naturalnej.

Pieczarki w zalewie – dodatkowe informacje

Podajemy na zimno. W lodówce może stać pare dni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarki w śmietanie
Następny przepis: Pieczarkowa na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode