Pieczarki w zalewie
Pieczenie, gotowanie czy smażenie to najczęstsze sposoby przyrządzenia pieczarek, ale czy słyszeliście już o pieczarkach w zalewie? To przepis idealny dla miłośników tej grzybnej przekąski. Wyśmienite, soczyste i pachnące przyprawami pieczarki w naturalnej zalewie idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek czy mięs. Dzięki niemu dosłownie w kilka chwil możemy przenieść się smakiem tam, gdzie pieczarki są królami kuchni. Ten przepis na pieczarki w zalewie jest prosty, szybki i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zapadnie wam w pamięć na długo.
admin
Składniki:
- 1 kg małych pieczarek
- 5 cebul
- 10 szt ogórka korniszona
- Do zalewy:
- 4 szklanki wody
- 12 łyżek octu
- 6 łyżekek cukru
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soli
- Odrobina pieprzu, pare ziaren ziela angielskiego i pare liścia laurowego
Pieczarki w zalewie – jak zrobić?
- Pieczarki myjemy i odkajamy ogonki. Obmaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.
- Cebule pokrojoną w cienkie plasterki dusimy.
- Ogórki kroimy w cienkie plasterki.
- Po usmażeniu pieczarki układamy w naczyniu, na nie kładziemy cebulę, a na to ogórki. I tak każdą warstwę na siebie.
- Składniki zalewy gotujemy.
- Czekamy chwilę po wyłączeniu, aż delikatnie ostygnie, i zalewamy pieczarki.
- Przykrywamy przykrywką naczynia.
- Gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki.
Przepis na pieczarki w zalewie naturalnej.
Pieczarki w zalewie – dodatkowe informacje
Podajemy na zimno. W lodówce może stać pare dni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczarki w śmietanie
Następny przepis: Pieczarkowa na rosole