Pieczarki marynowane faszerowane fetą
Pieczarki marynowane faszerowane fetą to wyjątkowe danie, które z pewnością przyciągnie uwagę każdego miłośnika grzybów. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych polskich smaków z nutą śródziemnomorskiej kuchni. W smaku są lekko słone, z pysznym, gęstym srodkiem, który doskonale komponuje się z marynowanymi pieczarkami. Feta dodaje niepowtarzalnego charakteru, a ostra, słona nuta idealnie balansuje delikatność grzybów. To doskonały przepis na przekąskę na każdą okazję – od spontanicznego wieczoru przy serialu, poprzez domowe spotkanie z przyjaciółmi, po elegancko zastawiony stół podczas świąt.
admin
Składniki:
- 1,5 – 2 kg grzybów pieczarek
- 320-350g sera feta
- 2-3 cebule
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 40 dag cukru
- 2 łyżki soli
- Sól, pieprz
- Liść laurowy
- Gorczyca
- Ziarna pieprzu
- Papryczka chili
Pieczarki marynowane faszerowane fetą – jak zrobić?
- Pieczarki oczyszczamy i usuwamy nóżki, tak by pozostawić główki w całości, wrzucamy do wrzątku i blanszujemy około 10 minuty, osuszamy, odstawiamy. Ser rozdrabniamy widelcem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie nadziewamy nim pieczarki. Z podanych składników zagotowujemy zalewę. Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucamy kilka plastrów cebuli, liść laurowy, pieprz, gorczycę i kawałek papryczki chili. Następnie wkładamy pieczarki. Pieczarki zalewamy gotującą zalewą, słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy. Można jeść po 3-4 dniach.
Słowa kluczowe: pieczarki nadziewane fetą
Porady – dodatkowe informacje
Do słoików można dodać kawałki papryki czy marchewki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika
Następny przepis: Pieczarki nadziewane serem