Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa
Dziś mam nadzieję zainteresować Cię nie typowym, a szczególnie zdrowym konceptem posiłku – pięcioprzemianową zupą śniadaniową. Jest to propozycja dla osób poszukujących równowagi w swoim jadłospisie i zainteresowanych filozofią pięciu przemian, w myśl której harmonia w naszym ciele jest uzależniona od bilansu ying i yang w potrawach, które spożywamy. Ta energetyczna zupa, skomponowana zgodnie z tą zasadą, to nie tylko smaczny, ale też holistycznie zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Jej naturalne składniki dostarczą Ci niezbędnych składników odżywczych, ale również zadbają o energetyczną równowagę Twojego organizmu.
admin
Składniki:
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4-5 łyżki kaszy jaglanej
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1/4 łyżeczki imbiru
- Sól do smaku
- 1 starte jabłko
- 5 orzechów włoskich
- Garść rodzynek
- 1 łyżeczka masła
- Miód do smaku
Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa – jak zrobić?
- Zagotowujemy około 1 litr wody. Wrzucamy do niej po kolei kurkumę, kaszę jaglaną, płatki owsiane, imbir i sól. Całość gotujemy 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko. Jeżeli zupa jest dla nas za gęsta dodajemy wrzącej wody. Orzechy siekamy i dodajemy do zupy razem z rodzynkami i masłem. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
- Na koniec dodajemy miód. Mieszamy i podajemy.
Porady – Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa
„Zupa ma właściwości rozgrzewająco-neutralne, jej energia jest skierowana głównie do żołądka i śledziony (trzustki). Polecam ją wszystkim, którzy czują się zmęczeni i osłabieni.”
Ważna jest kolejność dodawania składników oraz długość gotowania.
Przepis można modyfikować dodając zamiast rodzynek daktyli lub figi, zamiast orzechów migdałów, a zamiast jabłka soku z cytryny.