Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa

Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa

Dziś mam nadzieję zainteresować Cię nie typowym, a szczególnie zdrowym konceptem posiłku – pięcioprzemianową zupą śniadaniową. Jest to propozycja dla osób poszukujących równowagi w swoim jadłospisie i zainteresowanych filozofią pięciu przemian, w myśl której harmonia w naszym ciele jest uzależniona od bilansu ying i yang w potrawach, które spożywamy. Ta energetyczna zupa, skomponowana zgodnie z tą zasadą, to nie tylko smaczny, ale też holistycznie zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Jej naturalne składniki dostarczą Ci niezbędnych składników odżywczych, ale również zadbają o energetyczną równowagę Twojego organizmu.

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4-5 łyżki kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • Sól do smaku
  • 1 starte jabłko
  • 5 orzechów włoskich
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżeczka masła
  • Miód do smaku

Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa – jak zrobić?

  1. Zagotowujemy około 1 litr wody. Wrzucamy do niej po kolei kurkumę, kaszę jaglaną, płatki owsiane, imbir i sól. Całość gotujemy 30 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko. Jeżeli zupa jest dla nas za gęsta dodajemy wrzącej wody. Orzechy siekamy i dodajemy do zupy razem z rodzynkami i masłem. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Na koniec dodajemy miód. Mieszamy i podajemy.

Porady – Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa

„Zupa ma właściwości rozgrzewająco-neutralne, jej energia jest skierowana głównie do żołądka i śledziony (trzustki). Polecam ją wszystkim, którzy czują się zmęczeni i osłabieni.”

Ważna jest kolejność dodawania składników oraz długość gotowania.

Przepis można modyfikować dodając zamiast rodzynek daktyli lub figi, zamiast orzechów migdałów, a zamiast jabłka soku z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piątkowy Obiad
Następny przepis: Węgierska zupa gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode