Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek (wersja bezglutenowa)
Zachwyć najbliższych niezwykle aromatycznymi, piaskowymi ciasteczkami z orzechami włoskimi bez dodatku jajek, które są idealnym wyborem dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Te kruche, niezwykle smaczne i po prostu nieodparte ciasteczka są znakomitym dodatkiem do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Dzięki starannie dobranym składnikom, jak orzechy włoskie, ciasteczka zyskują niepowtarzalny smak i teksturę. Spróbuj sam i przekonaj się, jak niesamowite mogą być ciasteczka orzechowe bez jajek, okraszone szczyptą miłości i ciepła domowego ogniska.
admin
Składniki:
- (około 13 sztuk)
- 100g orzechów włoskich (waga bez łupinek)
- 100g mąki jaglanej (*)
- 50g mąki z tapioki/ziemniaczanej
- 100g masła/margaryny
- 50g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek (wersja bezglutenowa) – jak zrobić?
- Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić blenderem lub za pomocą młynka do kawy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką konsystencję. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 180 stopniach (Posiadam piekarnik gazowy.) Ostudzić na kratce.
Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek (wersja bezglutenowa) – dodatkowe informacje
(*) Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej to można również użyć mąki pszennej, orkiszowej lub nawet żytniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piaskowa babka z pomarańczową nutką
Następny przepis: Piątkowy Obiad