Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów

Dziś przedstawiamy przepis na niezwykle aromatyczne pesto z suszonych pomidorów, którym mogą paść się miłośnicy wyrazistych smaków. Ten prosty, ale wyrafinowany dodatek do wielu potraw, zainspirowany kuchnią Magdy Gessler, pachnie słońcem i śródziemnomorskim klimatem. Nasze pesto z suszonych pomidorów to połączenie soczystych, słodkich pomidorów, aromatycznego czosnku i dobranej zieleniny, które łączą się w niezapomniane, intensywne doświadczenie smakowe. Stworzenie tego pesto to doskonały sposób na dodanie smaku i koloru do codziennych potraw. Czy gotowi na wyprawę w kulinarną podróż po Żywiołach smaku specjalnie z nami?

Składniki:

  • 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • duża szczypta chilli w płatkach
  • duża garść listków bazylii
  • 2 łyżki migdałów bez skórek
  • 3 łyżki tartego Parmezanu

Pesto z suszonych pomidorów – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory odsączamy z oleju. Przekładamy do malaksera razem z migdałami, czosnkiem, bazylią i chilli. Dodajemy 3-4 łyżki oleju z pomidorów i miksujemy na niezbyt gładką pastę.
  2. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy więcej tłuszczu ze słoiczka z pomidorami.
  3. Do naszego pesto z suszonych pomidorów dodajemy stary ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy od razu lub przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Pesto z suszonych pomidorów – dodatkowe informacje

Pesto z suszonych pomidorów wykorzystać można na różne sposoby – podobnie jak zielone, czerwone pesto warto dodać do makaronu. Świetnie pasuje też jako pasta na kanapki lub dip do warzyw pokrojonych w słupki. Miłośnicy pesto rosso z pewnością chętnie wypełnią nim wielkanocne jajka czy wykorzystają jako dodatek do tostów, grzanek czy pizzy. Ja polecam także wyłożenie pesto rosso na filet z białej ryby, na przykład dorsza, i zapieczenie w piekarniku – ryba zyska nowego smaku.

Są różne przepisy na pesto z suszonych pomidorów – niektóre warianty przewidują dodanie czarnych oliwek, w innych zamiast migdałów wykorzystuje się orzeszki piniowe lub orzechy włoskie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pesto z pietruszki
Następny przepis: PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode