Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki

Uwielbiasz pesto, lecz chciałbyś spróbować czegoś innego niż popularna wersja z bazylii? Ten przepis na pesto z pietruszki jest idealny dla tych, którzy poszukują odmiany, jednocześnie nie rezygnując z intesywnego i orzeźwiającego smaku typowego dla tego sosu. To wspaniały sposób na wykorzystanie pietruszki, która często jest niedoceniana i traktowana jedynie jako dodatek. Pesto z pietruszki to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnego pesto, które doda wyrazistości wielu daniom, od makaronów po kanapki. Już sama lista składników wskazuje na to, jak pełne smaku i barwy jest to pesto.

Składniki:

  • 1 duża porcja natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g blanszowanych migdałów
  • 30 g sera Cheddar
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Pesto z pietruszki – jak zrobić?

  1. Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu.
    Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg.
    Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek.
    Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund.
    Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy.
    Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis na pesto z pietruszki.

Pesto z pietruszki – dodatkowe informacje

* Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek.
* Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości produkty oraz ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pesto z natki marchewki
Następny przepis: Pesto z suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode