Pesto z pietruszki
Uwielbiasz pesto, lecz chciałbyś spróbować czegoś innego niż popularna wersja z bazylii? Ten przepis na pesto z pietruszki jest idealny dla tych, którzy poszukują odmiany, jednocześnie nie rezygnując z intesywnego i orzeźwiającego smaku typowego dla tego sosu. To wspaniały sposób na wykorzystanie pietruszki, która często jest niedoceniana i traktowana jedynie jako dodatek. Pesto z pietruszki to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnego pesto, które doda wyrazistości wielu daniom, od makaronów po kanapki. Już sama lista składników wskazuje na to, jak pełne smaku i barwy jest to pesto.
admin
Składniki:
- 1 duża porcja natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g blanszowanych migdałów
- 30 g sera Cheddar
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Pesto z pietruszki – jak zrobić?
- Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu.
Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg.
Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund.
Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy.
Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na pesto z pietruszki.
Pesto z pietruszki – dodatkowe informacje
* Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek.
* Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości produkty oraz ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pesto z natki marchewki
Następny przepis: Pesto z suszonych pomidorów