Pesto z natki marchewki
Pesto z natki marchewki to wyjątkowo aromatyczny dodatek do wielu dań. Wykorzystanie często niedocenianej, a niezwykle wartościowej natki marchewki to doskonały sposób na bezresztkowe wykorzystanie warzyw. Działa ona nie tylko prowitaminą A, ale także licznymi przeciwutleniaczami. Ten nietradycyjny wariant klasycznego pesto jest doskonałym sposobem na uatrakcyjnienie i wzbogacenie smaku potrawy. Odkryj nieznane zastosowania natki marchewki w kuchni! Pesto to doskonały sposób na wykorzystanie natki marchewki, łącząc ją z ziarnistym serem i aromatycznym czosnkiem w cudownie kremowym sosie.
admin
Składniki:
- – natka z jednej wiązki świeżej marchewki
- – 2 ząbki czosnku
- – 1/2 szklanki prażonych migdałów
- – 3 łyżki soku z cytryny
- – 6 łyżek oliwy z oliwek
- – sól do smaku
Pesto z natki marchewki – jak zrobić?
- Natkę dokładnie myjemy i oddzielamy listki, od łodyżek. Migdały lekko prażymy na patelni.
- Wszystko blendujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pesto. Możliwe, że będziemy potrzebowali trochę więcej oliwy – zależy to od składników.
- Doprawiamy solą. Przechowujemy w zamkniętym słoiku, w lodówce do 10 dni.
Pesto z natki marchewki – dodatkowe informacje
Pesto możesz wykonać również z pietruszki albo jarmużu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
Następny przepis: PESTO z PAPRYKĄ i RICOTTĄ (PESTO alla CALABRESE)