Pesto z czosnku niedźwiedziego
Często poszukujemy nietuzinkowych smaków, które wzbogacą nasze codzienne posiłki. Takim intensywnie zapachowym, a zarazem niezwykle zdrowym dodatkiem, zaskakującym swoim wyrafinowanym smakiem, może być pesto z czosnku niedźwiedziego. Odchodzimy tu nieco od klasycznego przepisu na pesto, eliminując z niego ser – dzięki temu pesto z czosnku niedźwiedziego staje się opcją dla osób na diecie wegańskiej czy bezlaktozowej. Czosnek niedźwiedzi, o charakterystycznym, ostrym smaku, to prawdziwa skarbnica witamin a jego zdumiewające właściwości mogą zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych kulinarnych smakoszy.
admin
Składniki:
- 2 duże garście czosnku niedźwiedziego
- opcjonalnie: garść słonecznika lub orzeszków pinii lub migdałów bez skórki
- około 130 ml dobrego oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Pesto z czosnku niedźwiedziego – jak zrobić?
- Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi, słonecznik lub orzechy umieszczamy w wysokim naczyniu.
- Zaczynamy miksować składniki przy pomocy blendera, stopniowo dolewając olej lub oliwę.
- Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Jeśli chcemy mieć rzadsze pesto, dodajemy oliwy.
- Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym, wyparzonym słoiczku.
- Pesto zalewamy na wierzchu warstwą oleju.
- Tak przygotowane pesto może leżakować około tygodnia w lodówce.
Pesto z czosnku niedźwiedziego – dodatkowe informacje
Do pesto można dodać około 30 g twardego tartego sera typu parmezan, jeżeli będziemy go używać jako dodatek do makaronów czy smarowania pieczywa. Ja dodaję pesto w wersji bez sera i orzechów do wypieku bułeczek pszennych, naleśników wytrawnych, sosów czy past do chleba.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pesto szczypiorkowe z kwiatami bazylii
Następny przepis: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI