Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika
Chcesz podkręcić smak swoich potraw? Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika może być idealnym rozwiązaniem. Ta aromatyczna pasta, znana z tradycyjnej kuchni włoskiej, zaskakuje swoją prostością i uniwersalnością. W tym przepisie połączymy intensywny smak bazylii z pietruszką i podkreślimy to wszystko orzechowością pestek słonecznika. Kremowy sos pesto doda charakteru nie tylko makaronom, ale znajdzie zastosowanie też jako dodatek do pieczywa, sałatek oraz mięs. Przygotuj składniki i zaskocz domowników tą wyjątkową, domową wariacją na temat włoskiego pesto.
admin
Składniki:
- 3 garście bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 200g łuskanych ziaren słonecznika
- sól do smaku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika – jak zrobić?
- Bazylię, pietruszkę, słonecznik, czosnek i sól umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Dodajemy oliwę i ponownie krótko miksujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Pesto wkładamy do małych słoiczków (3-4), ubijamy łyżką, na wierzch wlewamy jeszcze około 2 łyżek oliwy, by przykryła pesto, zakręcamy i pateryzujemy około 10 min.
Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika – dodatkowe informacje
Przed podaniem do pesta możemy dodać starty parmezan.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami
Następny przepis: PIECZARKI FASZEROWANE FETĄ