Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika

Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika

Chcesz podkręcić smak swoich potraw? Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika może być idealnym rozwiązaniem. Ta aromatyczna pasta, znana z tradycyjnej kuchni włoskiej, zaskakuje swoją prostością i uniwersalnością. W tym przepisie połączymy intensywny smak bazylii z pietruszką i podkreślimy to wszystko orzechowością pestek słonecznika. Kremowy sos pesto doda charakteru nie tylko makaronom, ale znajdzie zastosowanie też jako dodatek do pieczywa, sałatek oraz mięs. Przygotuj składniki i zaskocz domowników tą wyjątkową, domową wariacją na temat włoskiego pesto.

Składniki:

  • 3 garście bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 200g łuskanych ziaren słonecznika
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika – jak zrobić?

  1. Bazylię, pietruszkę, słonecznik, czosnek i sól umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Dodajemy oliwę i ponownie krótko miksujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Pesto wkładamy do małych słoiczków (3-4), ubijamy łyżką, na wierzch wlewamy jeszcze około 2 łyżek oliwy, by przykryła pesto, zakręcamy i pateryzujemy około 10 min.

Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika – dodatkowe informacje

Przed podaniem do pesta możemy dodać starty parmezan.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami
Następny przepis: PIECZARKI FASZEROWANE FETĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode