Pelnoziarniste, zdrowe gofry.
Każdy kto myśli, że zdrowe jedzenie musi być nudne, po prostu nie miał jeszcze okazji spróbować naszego przepisu na pełnoziarniste, zdrowe gofry. Są one doskonałym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Przepis zawiera same zdrowe składniki, które dostarczą organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i składników mineralnych. Dzięki pełnoziarnistym mąkom, gofry są sycące, ale jednocześnie lekkie i bardzo smaczne. To idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie, formę i zbilansowane odżywianie. Wystarczy kilka składników, trochę czasu, a możemy cieszyć się pysznym, domowym posiłkiem. Gofry są też świetną bazą do różnych dodatków – zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie owoce
Pelnoziarniste, zdrowe gofry – przepis
-
Wsypujemy do misy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy wodę i mleko. Całość miksujemy.
Oddzielamy białka od żółtek. Do mąki dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie delikatnie dodajemy białka do masy i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na mocno rozgrzaną gofrownicę i wypiekamy przez 4 minuty.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
Pelnoziarniste, zdrowe gofry – dodatkowe informacje
Przygotowujemy składniki w temperaturze pokojowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI
Następny przepis: Penne Americana