PEŁNOZIARNISTE DROŻDŻÓWKI Z SEREM BEZ CUKRU (KOŁACZYKI Z KSYLITOLEM)
Wita Was przepis na pełnoziarniste drożdżówki z serem bez cukru – kołaczki, które błyskawicznie stają się ulubionym daniem każdego, kto je spróbuje. Te drożdżówki są idealne dla cukrzyków, ponieważ są słodzone naturalnym słodzikiem – ksylitolem. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, podwieczorek czy jako zdrowa przekąska. Użyte składniki sprawiają, że ciasto drożdżowe jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki drożdżówki są również bogate w błonnik. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, które często są pełne cukru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista – 130g (1 szklanka)
- Mleko – 250ml
- Margaryna mleczna/masło – 60g
- Drożdże instant – 1,5 opakowania
- Ksylitol – 4 łyżki
- Ser twarogowy chudy – 250g
- Jajka – 2 sztuki
Pełnoziarniste drożdżówki z serem bez cukru (kołaczyki z ksylitolem) – jak zrobić?
- Margarynę rozpuścić, dodać połowę mleka- wystudzić.
Resztę mleka podgrzać do temperatury pokojowej.
W misce wymieszać drożdże z mąką, 1 łyżką ksylitolu, następnie dodać mleko, 1 jajko oraz tłuszcz z mlekiem.
Wymieszać i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. - Ser wymieszać z żółtkiem i trzema łyżkami ksylitolu.
- Z ciasta wyrabiać płaskie placki, na które należy nałożyć po około łyżce sera.
Boki drożdżówek wysmarować białkiem jaj. - Piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Słowa kluczowe: ciasto drożdżowe dla cukrzyka, ciasto drożdżowe bez cukru
PEŁNOZIARNISTE DROŻDŻÓWKI Z SEREM BEZ CUKRU (KOŁACZYKI Z KSYLITOLEM) – dodatkowe informacje
Z przepisu wyjdzie kokoło 8 drożdżówek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Peklowanie mięsa
Następny przepis: Pełnoziarniste naleśniki light