Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym
Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym to świetny sposób na zdrowszy komfortowy posiłek. Wykorzystując pełnoziarnisty makaron, zapewnia kluczowe błonnik i składniki odżywcze. Dodatek chudego mięsa mielonego, obficie przyprawionego, a następnie pieczonego pod kremową warstwą sera to świetna propozycja dla wielbicieli mięsnych dań, szukających zdrowych alternatyw. W tym przepisie szybko zorientujesz się, że dietetyczna zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem, możne być równie pyszna co jej klasyczna wersja, ale dużo korzystniejsza dla naszej sylwetki. Spróbuj, a przekonasz się że zdrowe jedzenie może być niezwykle smaczne.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 25-30 dag pełnoziarnistego makaronu penne lub świderki
 - 25 dag mielonego wieprzowego mięsa
 - 20 dag pieczarek
 - kawałek cebuli
 - 1/3 czerwonej papryki
 - 1/3 cukinii
 - domowy przecier pomidorowy lub pomidory w puszce
 - ser żółty
 - 2 ząbki czosnku
 - zioła prowansalskie, oregano, bazylia
 - sól, pieprz
 - szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
 - Sos czosnkowy:
 - mały kubeczek jogurtu naturalnego
 - 2 łyżeczki majonezu
 - 2-3 ząbki czosnku
 - oregano, sól, koperek
 
Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Makaron pełnoziarnisty gotujemy al dente w osolonej wodzie.
 - Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szklimy cebulę z niewielką ilością masła, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy, aż cała woda wyparuje. Pod koniec doprawiamy solą.
 - Papierowym ręcznikiem przecieramy patelnię po pieczarkach. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy kilka minut pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dodajemy sól i zioła prowansalskie.
 - Na drugiej patelni podsmażamy czosnek, a po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy przecier, bądź pomidory w puszcze. Przyprawiamy bazylią, oregano, gałką i imbirem. Smażymy jeszcze kilka minut.
 - Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 min. 5 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem i odrobiną oregano.
 - Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i koperkiem. Odstawiamy do lodówki.
 
Słowa kluczowe: dietetyczna zapiekanka z makaronem, dietetyczna zapiekanka z mięsem mielonym.
Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Zapiekanka bardzo dobrze smakuje również z keczupem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu
Następny przepis: Peklowana golonka z warzwywami
