Pazur tygrysa
Pazur Tygrysa to nietuzinkowa potrawa, będąca gastronomiczną wywrotką dla większości europejskich kucharzy. Jej unikalny smak i tekstura na pewno zaskoczą najbardziej wytrawne podniebienia. Kluczowymi składnikami tego oryginalnego dania są oczywiście pazury tygrysa, których zdobycie może okazać się niebagatelnym wyzwaniem. Oryginalny przepis pochodzi z dalekiego Wschodu i jest tradycyjnie serwowany na specjalne okazje. Pomimo swojej ekstrawagancji, przygotowanie tej potrawy jest możliwe także w naszych warunkach, dzięki czemu każdy miłośnik egzotycznej kuchni może cieszyć się tym nietypowym smakiem. Przekonajcie się sami i zapraszajcie do wspólnego stołu odwagi!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki dżemu
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 2,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 30 dag margaryny
- 200 g kokosu
- 1 szklanka mleka
- herbatniki
- masa krówkowa
Pazur tygrysa – jak zrobić?
- Margarynę, kakao, cukier i 6 łyżek wody zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać dżem, mieszając mikserem dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Piec 50 min w temp 180 st C. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
- 2 szklanki mleka zagotować, w pół szklanki roztrzepać żółtka, mąki i wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Pozostałą 1 szklankę mleka zagotować i zalać wrzącym kokos. Poczekać aż oba budynie wystygną. Utrzeć margarynę i dodawać po kolei budynie, na koniec można dodać do smaku spirytus.
- Przełożenie ciasta:
- I część ciasta
- połowa masy
- warstwa herbatników
- masa krówkowa
- warstwa herbatników
- druga połowa masy
- II część ciasta
- polewa
Pazur tygrysa – dodatkowe informacje
Masę krówkową przed wyłożeniem z puszki należy włożyć do gorącej wody, będzie się wtedy lepiej rozprowadzała.