Patisony w zalewie
Patisony w zalewie curry to przysmak, który przypomni Ci smak lata o każdej porze roku. Idealne jako dodatek do mięs, kanapek lub po prostu jako samodzielna przekąska. Co więcej, ten przepis to znakomity sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Znakomite patisony, których delikatny i subtelny smak doskonale łączy się z ostrością i orientalnym charakterem curry. To danie zachwyca mocą smaku i prostotą wykonania. Patisony w zalewie curry to pozycja obowiązkowa dla miłośników pikantnych smaków oraz egzotycznych akcentów w kuchni. Przekonaj się o tym na własne podniebienie.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy patisonów
- Czosnek
- Zalewa
- 2 litry wody
- 1/2 szklanki octu
- 20 dekagramów cukru
- 7,5 dekagramów soli
- ziele angielskie, pieprz, liście laurowe
Patisony w zalewie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Patisony oczyścić i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika wrzucić po 1 ząbku czosnku. Przygotować zalewę z podanych składników. Gorącą zalewą zalać patisony w słoikach. Zakręcić słoiki. Pasteryzować do 10 min.
Patisony w zalewie – dodatkowe informacje
Podawać jako dodatek do mięs.