Patisony w zalewie

Patisony w zalewie

Zachęcamy do wypróbowania staropolskiego przepisu na patisony w zalewie. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie tych popularnych, lekko słodkawych warzyw, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Patisony w occie to pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się na zimowe wieczory. Zalewa do patisonów z dodatkami takimi jak czosnek, koperek czy gorczyca jest niezwykle aromatyczna i przepięknie komponuje się z delikatnym smakiem patisonów. Zanurzone w zalewie octowej, patisony zyskują niepowtarzalny smak i konsystencję. Bez wątpienia, patisony w zalewie to propozycja dla tych, którzy cenią zdrowe, domowe przetwory.

Składniki:

  • Młodziutkie, małe patisony
  • oraz na każdy słoik:
  • 1 duży liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek gorczycy
  • 1 kwiatostan kopru
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Patisony w zalewie – jak zrobić?

  1. Do każdego słoika wkładam malutkie, oczyszczone patisony, troszkę większe ale młodziutkie patisony należy przekroić, aby weszły przez otwór słoika. Dodaję przyprawy i koper. Zalewam gorącą zalewą i pasteryzuję 5 minut od momentu wrzenia wody.

Patisony w zalewie – dodatkowe informacje

Patisony są idealne w smaku i doskonałe do sałatek, z powodzeniem zastąpią kornisony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Patison w zalewie słodko-kwaśnej
Następny przepis: Patisony w zalewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode