Patisony w zalewie
Zachęcamy do wypróbowania staropolskiego przepisu na patisony w zalewie. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie tych popularnych, lekko słodkawych warzyw, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Patisony w occie to pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się na zimowe wieczory. Zalewa do patisonów z dodatkami takimi jak czosnek, koperek czy gorczyca jest niezwykle aromatyczna i przepięknie komponuje się z delikatnym smakiem patisonów. Zanurzone w zalewie octowej, patisony zyskują niepowtarzalny smak i konsystencję. Bez wątpienia, patisony w zalewie to propozycja dla tych, którzy cenią zdrowe, domowe przetwory.
admin
Składniki:
- Młodziutkie, małe patisony
- oraz na każdy słoik:
- 1 duży liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- Kilka ziarenek gorczycy
- 1 kwiatostan kopru
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
Patisony w zalewie – jak zrobić?
- Do każdego słoika wkładam malutkie, oczyszczone patisony, troszkę większe ale młodziutkie patisony należy przekroić, aby weszły przez otwór słoika. Dodaję przyprawy i koper. Zalewam gorącą zalewą i pasteryzuję 5 minut od momentu wrzenia wody.
Patisony w zalewie – dodatkowe informacje
Patisony są idealne w smaku i doskonałe do sałatek, z powodzeniem zastąpią kornisony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Patison w zalewie słodko-kwaśnej
Następny przepis: Patisony w zalewie