Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Czasami pragnienie oryginalnej, wieczornej przekąski o słodko-pikantnym smaku popycha naszych kulinarnych duchów do eksperymentowania. Właśnie wtedy swoją rolę odgrywa pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami. Ten wegański przysmak nie dość, że jest smaczny, to jeszcze zdrowy i sycący. Bogactwo białka i błonnika sprawia, że stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Wyselekcjonowane składniki, z wyrazistym akcentem suszonych pomidorów, tworzą niepowtarzalną harmonię smaku. Nawet najwięksi miłośnicy mięsa nie będą w stanie oprzeć się temu wegańskiemu majstersztykowi.

Składniki:

  • 100g soczewicy zielonej
  • 3 szklanki wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • olej z suszonych pomidorów
  • pestki dyni
  • sól, pieprz

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy w trzech szklankach wody do miękkości (powinna być lekko rozgotowana). Ziemniaki gotujemy, przekładamy do ugotowanej soczewicy i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów suszonych lub zwykły olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i smażymy jeszcze przez chwilkę. Zawartość patelni przekładamy do masy z soczewicy i ziemniaków. Dodajemy majeranek, kminek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Kiedy całość wystygnie, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy dopiero po wystudzeniu.

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch można posypać posiekanymi pestkami dyni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z soczewicy nadziany włoszczyzną
Następny przepis: Pasztetowa z słoiku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode