Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Czasami pragnienie oryginalnej, wieczornej przekąski o słodko-pikantnym smaku popycha naszych kulinarnych duchów do eksperymentowania. Właśnie wtedy swoją rolę odgrywa pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami. Ten wegański przysmak nie dość, że jest smaczny, to jeszcze zdrowy i sycący. Bogactwo białka i błonnika sprawia, że stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Wyselekcjonowane składniki, z wyrazistym akcentem suszonych pomidorów, tworzą niepowtarzalną harmonię smaku. Nawet najwięksi miłośnicy mięsa nie będą w stanie oprzeć się temu wegańskiemu majstersztykowi.
admin
Składniki:
- 100g soczewicy zielonej
- 3 szklanki wody
- 3 ziemniaki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- olej z suszonych pomidorów
- pestki dyni
- sól, pieprz
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy w trzech szklankach wody do miękkości (powinna być lekko rozgotowana). Ziemniaki gotujemy, przekładamy do ugotowanej soczewicy i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy.
- Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów suszonych lub zwykły olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i smażymy jeszcze przez chwilkę. Zawartość patelni przekładamy do masy z soczewicy i ziemniaków. Dodajemy majeranek, kminek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Kiedy całość wystygnie, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy dopiero po wystudzeniu.
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch można posypać posiekanymi pestkami dyni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z soczewicy nadziany włoszczyzną
Następny przepis: Pasztetowa z słoiku