Pasztet z kury

Pasztet z kury

Pasztet z kury to wykwintny przysmak kuchni domowej, który umili każdą rodzinę podczas świątecznych wieczerzy. Ten aromatyczny i smakowity przepis na pasztet drobiowy, wykonany według tradycyjnej receptury, sprawi, że Twoi bliscy poproszą o dokładkę. Pasztet z kury jest niezwykle soczysty i miękki, z delikatnym charakterystycznym smakiem mięsa kurczaka i subtelnie pikantnym aromatem przypraw. Ten klasyczny przepis pasztetu z drobiu, stworzony z miłości do domowych wypieków, pokocha każdy kto spróbuje. Pasztet z kury to doskonały dodatek do obiadu czy ciepłej kolacji. To pasztet do którego ciężko się oprzeć!

Składniki:

  • 1 kurczak około 1,5 kg
  • 300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
  • 1/2kg surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 5 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka vegety
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Pasztet z kury – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy pociętą na mniejsze części kurę, pokrojony na kawałki boczek, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe oraz łyżkę vegety. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Doprawiamy solą.
  2. Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce masła.
  4. Mięso z kury obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbkę i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  5. Podłużną formę wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 minut.

Słowa kluczowe: pasztet z drobiu przepisy, pasztet z drobiu przepis, pasztet z drobiu

Pasztet z kury – dodatkowe informacje

Pasztet można zrobić z kurczaka lub udek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z królika i łopatki
Następny przepis: Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode