Pasztet z królika i łopatki
Pasztet z królika i łopatki to wyjątkowy przepis. Łączy w sobie delikatny smak królika z bardziej intensywną nutą wieprzowiny. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne. Pomimo że nie jest to najłatwiejsza potrawa do przygotowania, to na pewno warto poświęcić jej trochę więcej czasu. Pasztet z królika i łopatki to idealna propozycja na niedzielny obiad lub specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości. Niezapomniany, głęboki smak tego pasztetu z pewnością zachwyci każdego smakosza. Mimo, że to danie jest eleganckie, posiada domowy charakter, który przywołuje ciepłe wspomnienia.
admin
Składniki:
- 1 królik (1,5 kg) + wątróbka z królika
- 500 g tłustej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 bułki (po 100 g)
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 2 łyżki smalcu
- do smaku:
- sól
- pieprz
- majeranek
- cząber
- dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
Pasztet z królika i łopatki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Królika podzielić na porcje.
Smalec roztopić w garnku.
Do garnka włożyć kawałki królika i podsmażyć.
Potem dodać łopatkę i cebulę i też podsmażyć, pod koniec dodać ząbki czosnku.
Gdy mięso się podsmaży wlać do garnka wodę, dodać trochę soli i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, na chwilę przed końcem duszenia dodać wątróbkę.
Gdy będzie miękkie wyjąć je z garnka razem z cebulą, czosnkiem i wątróbką, przestudzić i obrać królika z kości. -
W wywarze z duszenia mięsa namoczyć bułki.
Wszystkie mięsa i cebule z czosnkiem zmielić na najdrobniejszym sitku.
Potem dodać jajka i pozostałe przyprawy i wymieszać masę na pasztet, którą następnie rozdzielić do foremek.
Wierzch posypać bułką tartą i wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pasztet 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić pasztety.
Przechowywać w lodówce.
Pasztet można zamrozić.
Słowa kluczowe: łopatka z królika przepis, pasztet z królika i wieprzowiny
Porady – dodatkowe informacje
Porcja to jedna foremka
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z jabłkową galaretką
Następny przepis: Pasztet z kury