Pasztet z królika i łopatki

Pasztet z królika i łopatki

Pasztet z królika i łopatki to wyjątkowy przepis. Łączy w sobie delikatny smak królika z bardziej intensywną nutą wieprzowiny. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne. Pomimo że nie jest to najłatwiejsza potrawa do przygotowania, to na pewno warto poświęcić jej trochę więcej czasu. Pasztet z królika i łopatki to idealna propozycja na niedzielny obiad lub specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości. Niezapomniany, głęboki smak tego pasztetu z pewnością zachwyci każdego smakosza. Mimo, że to danie jest eleganckie, posiada domowy charakter, który przywołuje ciepłe wspomnienia.

Składniki:

  • 1 królik (1,5 kg) + wątróbka z królika
  • 500 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 bułki (po 100 g)
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 2 łyżki smalcu
  • do smaku:
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej

Pasztet z królika i łopatki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Królika podzielić na porcje.
    Smalec roztopić w garnku.
    Do garnka włożyć kawałki królika i podsmażyć.
    Potem dodać łopatkę i cebulę i też podsmażyć, pod koniec dodać ząbki czosnku.
    Gdy mięso się podsmaży wlać do garnka wodę, dodać trochę soli i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, na chwilę przed końcem duszenia dodać wątróbkę.
    Gdy będzie miękkie wyjąć je z garnka razem z cebulą, czosnkiem i wątróbką, przestudzić i obrać królika z kości.
  2. W wywarze z duszenia mięsa namoczyć bułki.
    Wszystkie mięsa i cebule z czosnkiem zmielić na najdrobniejszym sitku.
    Potem dodać jajka i pozostałe przyprawy i wymieszać masę na pasztet, którą następnie rozdzielić do foremek.
    Wierzch posypać bułką tartą i wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pasztet 45 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić pasztety.
    Przechowywać w lodówce.
    Pasztet można zamrozić.

Słowa kluczowe: łopatka z królika przepis, pasztet z królika i wieprzowiny

Porady – dodatkowe informacje

Porcja to jedna foremka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z jabłkową galaretką
Następny przepis: Pasztet z kury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode