Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Spróbuj naszego pysznego przepisu na pasztet z cukinii! Ten nietypowy danie ma delikatny, lekko słodkawy smak dzięki połączeniu delikatnej cukinii z bogatym aromatem mięsa. Pasztet z cukinii z mięsem to idealne danie na rodzinne spotkania czy imprezy. Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy – cukinia dostarcza nam mnóstwa witamin, a mięso mielone jest doskonałym źródłem białka. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięsnych przekąsek, jak i fanom warzyw. Taki pasztet to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych składników i stworzenie czegoś wyjątkowego!

Składniki:

  • 4 szklanki startej cukinii (odsączonej)
  • 3 szklanki tartej bułki
  • pół szklanki oleju
  • 1 tarta cebula
  • 1 tarta marchewka
  • 200g pieczarek
  • 3 jajka
  • 200g sera żółtego startego
  • natka pietruszki (garść)
  • gałka muszkatołowa mielona (pół łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa uniwersalna

Pasztet z cukinii – jak zrobić?

  1. Cukinię, cebulę, marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach (ja użyłam malaksera). Odstawiamy na ok 15 min, odciskamy sok z cukinii.
  2. Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i smażymy do odparowania soków.
  3. Do miski dajemy warzywa, smażone pieczarki, bułkę tartą, jajka, starty ser żółty, olej, natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
  4. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy jeszcze na ok 20 min. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez ok 60 min. Z formy wyciągać po całkowitym ostudzeniu.

Pasztet z cukinii – dodatkowe informacje

Pasztet z cukinii można podawać z sosem pomidorowym, ketchupem lub pomidorami. Taki pasztet można też zrobić z mięsem mielonym, zamiast żółtym serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami
Następny przepis: Pasztet z cukini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode