Pasztet z cukinii
Spróbuj naszego pysznego przepisu na pasztet z cukinii! Ten nietypowy danie ma delikatny, lekko słodkawy smak dzięki połączeniu delikatnej cukinii z bogatym aromatem mięsa. Pasztet z cukinii z mięsem to idealne danie na rodzinne spotkania czy imprezy. Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy – cukinia dostarcza nam mnóstwa witamin, a mięso mielone jest doskonałym źródłem białka. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięsnych przekąsek, jak i fanom warzyw. Taki pasztet to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych składników i stworzenie czegoś wyjątkowego!
admin
Składniki:
- 4 szklanki startej cukinii (odsączonej)
- 3 szklanki tartej bułki
- pół szklanki oleju
- 1 tarta cebula
- 1 tarta marchewka
- 200g pieczarek
- 3 jajka
- 200g sera żółtego startego
- natka pietruszki (garść)
- gałka muszkatołowa mielona (pół łyżeczki)
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku do smaku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna
Pasztet z cukinii – jak zrobić?
- Cukinię, cebulę, marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach (ja użyłam malaksera). Odstawiamy na ok 15 min, odciskamy sok z cukinii.
- Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i smażymy do odparowania soków.
- Do miski dajemy warzywa, smażone pieczarki, bułkę tartą, jajka, starty ser żółty, olej, natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
- Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy jeszcze na ok 20 min. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez ok 60 min. Z formy wyciągać po całkowitym ostudzeniu.
Pasztet z cukinii – dodatkowe informacje
Pasztet z cukinii można podawać z sosem pomidorowym, ketchupem lub pomidorami. Taki pasztet można też zrobić z mięsem mielonym, zamiast żółtym serem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami
Następny przepis: Pasztet z cukini