Pasztet mięsny
Każdy kto posiada domowy przepis na pasztet mięsny zna jego niezrównany, jedyny w swoim rodzaju smak. Ciepłe, aromatyczne i świetnie zbalansowane smaki podbijają podniebienie i stanowią idealne połączenie z chrupiącą bagietką lub świeżo upieczonym chlebem. Pasztet mięsny to danie, które pokochała nie tylko starsza generacja, ale także coraz więcej młodych osób docenia jego uniwersalność. To tradycyjne danie sprawdza się na obiad, podwieczorek, czy też jako przekąska w trakcie dnia. Jeśli szukasz przepisów na udane dania na bazie mięsa, pasztet mięsny zdecydowanie powinien znaleźć się na Twojej liście.
admin
Składniki:
- łopatka 1/2 kg
- brzuch 1/2 kg
- wątroba 1/2 kg
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1 cebula
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Pasztet mięsny – jak zrobić?
- Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę.
- W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy.
- Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki. Życzę smacznego 🙂
Pasztet mięsny – dodatkowe informacje
Pasztet mięsny podałam z konfiturą z czerwonej cebuli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pasztet jajeczno - pieczarkowy
Następny przepis: Pasztet z mięsa i soczewicy