Pasta warzywna a’la ajwar

Pasta warzywna a’la ajwar

Odkryj smak Bałkanów dzięki temu przepisowi na pastę warzywną a’la ajwar. To potrawa o intensywnym, wyrazistym smaku, idealna do kanapek, grilla czy jako dodatek do mięs. Głównymi składnikami tej pasty są bakłażan i papryka, które nadają jej charakterystycznego smaku i aromatu. Inspiracja pochodzi z kuchni serbskiej, gdzie ajwar jest nieodzownym elementem większości dań. Przygotowanie tej pasty warzywnej nie jest skomplikowane, ale wymaga obróbki termicznej warzyw, co wydobywa z nich najpiękniejsze smaki. Przyrządzona w domowych warunkach pasta zaskoczy Cię swoją żywymi barwami i niepowtarzalnym smakiem. Zacznij swoją kulinarną podróż po Bałkanach już dziś!

Składniki:

  • 1,2 kg świeżej czerwonej papryki
  • 1 bakłażan (ok. 450 g)
  • 900 g dojrzałych mięsistych pomidorów
  • 2 małe ostre papryczki (ok. 25 g)
  • 1 duża cebula (200 g)
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mielonej papryki słodkiej
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonego chili (można pominąć)
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu 10%
  • 2 łyżki oliwy

Pasta warzywna a’la ajwar – przepis

  1. Papryki, pomidory i bakłażana należy umyć i osuszyć. Papryki (słodkie i ostre) należy oczyścić z gniazd nasiennych, z pomidorów należy usunąć twardą nasadę szypułki. Bakłażana należy pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na kilkanaście minut. Następnie płuczemy i osuszamy. Cebulę i ząbki czosnku należy obrać.
  2. Wszystkie warzywa należy pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach. Następnie przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa znacznie zgęstnieje. Wówczas ją zblendować i dodać sól, cukier, ocet, oliwę i pozostałe przyprawy. Jeszcze chwilę gotować. Pasta powinna być gęsta i dość pikantna.
  3. Gorącą pastę należy przekładać do wyparzonych słoiczków o pojemności 200 ml, zakręcać i pasteryzować przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiczki do przestudzenia.

Pasta warzywna a’la ajwar – dodatkowe informacje

Jeżeli wolimy łagodne smaki, rezygnujemy z dodatku mielonego chili lub zmniejszamy jego ilość. Z podanej ilości składników otrzymamy 7 słoiczków o pojemności 200 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta serowa
Następny przepis: Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode