Pasta warzywna a’la ajwar
Odkryj smak Bałkanów dzięki temu przepisowi na pastę warzywną a’la ajwar. To potrawa o intensywnym, wyrazistym smaku, idealna do kanapek, grilla czy jako dodatek do mięs. Głównymi składnikami tej pasty są bakłażan i papryka, które nadają jej charakterystycznego smaku i aromatu. Inspiracja pochodzi z kuchni serbskiej, gdzie ajwar jest nieodzownym elementem większości dań. Przygotowanie tej pasty warzywnej nie jest skomplikowane, ale wymaga obróbki termicznej warzyw, co wydobywa z nich najpiękniejsze smaki. Przyrządzona w domowych warunkach pasta zaskoczy Cię swoją żywymi barwami i niepowtarzalnym smakiem. Zacznij swoją kulinarną podróż po Bałkanach już dziś!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,2 kg świeżej czerwonej papryki
- 1 bakłażan (ok. 450 g)
- 900 g dojrzałych mięsistych pomidorów
- 2 małe ostre papryczki (ok. 25 g)
- 1 duża cebula (200 g)
- 6 ząbków czosnku
- 3 płaskie łyżki soli
- 4 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mielonej papryki słodkiej
- ½ płaskiej łyżeczki mielonego chili (można pominąć)
- ½ płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki octu 10%
- 2 łyżki oliwy
Pasta warzywna a’la ajwar – przepis
- Papryki, pomidory i bakłażana należy umyć i osuszyć. Papryki (słodkie i ostre) należy oczyścić z gniazd nasiennych, z pomidorów należy usunąć twardą nasadę szypułki. Bakłażana należy pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na kilkanaście minut. Następnie płuczemy i osuszamy. Cebulę i ząbki czosnku należy obrać.
- Wszystkie warzywa należy pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach. Następnie przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa znacznie zgęstnieje. Wówczas ją zblendować i dodać sól, cukier, ocet, oliwę i pozostałe przyprawy. Jeszcze chwilę gotować. Pasta powinna być gęsta i dość pikantna.
- Gorącą pastę należy przekładać do wyparzonych słoiczków o pojemności 200 ml, zakręcać i pasteryzować przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiczki do przestudzenia.
Pasta warzywna a’la ajwar – dodatkowe informacje
Jeżeli wolimy łagodne smaki, rezygnujemy z dodatku mielonego chili lub zmniejszamy jego ilość. Z podanej ilości składników otrzymamy 7 słoiczków o pojemności 200 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta serowa
Następny przepis: Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego