Pasta paprykowa do słoików
Nasza domowa pasta paprykowa do słoików to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają pikantne dodatki do potraw. Jest ona jednym z najpopularniejszych przetworów z papryki i czosnku. Wykonanie jej jest proste, a gotowy produkt może stać się prawdziwym hitem każdej zimowej spiżarni. Intensywna czerwień, pikantny zapach i wyrazisty smak, sprawiają, że pasta paprykowa na zimę to must have każdego domowego przetwórcy. Stworzona z pasją przynosi radość podczas zimowych miesięcy, kiedy to świeże warzywa są mniej dostępne. Zaufaj nam, warto poświęcić czas na jej przygotowanie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 kilogramy czerwonej papryki
- 5 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 80 mililitrów oliwy
- 20 mililitrów octu jabłkowego
- 20 mililitrów octu balsamicznego
Pasta paprykowa do słoików – jak zrobić?
- Umyte papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, opiekać w piekarniku w 200 °C aż skórka zrobi się czarna. Papryki włożyć do worka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Skórka bez problemu odejdzie od miąższu, z papryki usunąć też nasiona, pokroić paprykę na kawałki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wytworzył podczas opiekania papryki, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę.
- Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
- Dusić paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się gęsta.
- Na koniec doprawić octem jabłkowymi i balsamicznym.
- Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Ewentualnie pastę paprykową doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- Pastę paprykową przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować w piekarniku 30 minut w 100 °C albo pasteryzować w garnku z wodą.
- Gorące słoiki wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
- Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
Pasta paprykowa do słoików – dodatkowe informacje
Ta ilość pasty paprykowej jest na 6 słoiczków po ok 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta krewetkowa do pieczywa
Następny przepis: Pasta pesto z awokado i bazylią