Pasta fresca

Pasta fresca

Pasta fresca, czyli „świeża pasta” to kulinarna perła tradycyjnej, włoskiej kuchni. Wyjątkowy smak tej starannie wykonanej potrawy jest absolutnie niezrównany. Przyjemna dla oka i podniebienia, pasta fresca ma do zaoferowania znacznie więcej niż przeciętne danie makaronowe. Jej niezwykle proste składniki skrywają bogactwo smaku, które pomimo pozorów, wcale nie jest tak łatwo odtworzyć. Autentyczne, ręcznie robione ciasto, doskonałej jakości oliwa z oliwek, aromatyczne zioła – to tylko niektóre z elementów, które składają się na to wyjątkowe danie. Jeżeli kochasz włoską kuchnię, ten przepis na pewno cię zachwyci.

Składniki:

  • 8 pomidorów podłużnych lub 20dkg koktajlowych
  • opakowanie mozzarelli
  • ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Makaron świderki

Pasta fresca – jak zrobić?

  1. Nastawić wodę na makaron i posolić 1 łyżkę. Ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie myjemy dokładnie pomidory, oczyszczamy z gniazd, kroimy w kostkę.
  3. Mozzarellę odcedzamy z wody i również kroimy.
  4. Czosnek przeciskamy lub drobniutko kroimy, bazylię płuczemy i rozrywamy w palcach.
  5. Całość polewamy obficie oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy.
  6. Ugotowany i odlańamy z wody makaron łączymy delikatnie.
  7. Nasze danie gotowe.

Pasta fresca – dodatkowe informacje

W upalne dni odcedzony makaron chłodzimy w lodówce i schodzony łączymy z resztą składników. Pomidorki smakują wyśmienicie same z kawałkiem chlebka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PASTA e PATATE czyli MAKARON z ZIEMNIAKAMI
Następny przepis: Pasta imbirowo czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode