PASTA e PATATE czyli MAKARON z ZIEMNIAKAMI

PASTA e PATATE czyli MAKARON z ZIEMNIAKAMI

Przedstawiam Wam klasyczny, prosty i sycący przepis z południa Włoch – Pasta e Patate, czyli po prostu Makaron z Ziemniakami. To całoroczne danie, które doskonale sprawdza się zarówno latem, jak i zimą. Jego skromne składniki mogą zaskakiwać, ale smak jest niewiarygodnie dobry. Makaron łączy się tutaj z ziemniakami, tworząc niezwykle kremową konsystencję, która sprawia, że danie jest niesamowicie satysfakcjonujące. Pasta e Patate to danie, które pokazuje jak przy minimum składników można uzyskać maksimum smaku. Jeśli szukasz prostego przepisu na kolację w stylu cucina povera, to jest to coś dla Ciebie.

Składniki:

  • 250 g makaronu (drobny)
  • 4 bardzo duże ziemniaki (około 500 g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu lub 4 listki szałwi
  • około 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Pasta e patate czyli makaron z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Seler dokładnie umyć i oczyścić z ewentualnej włóknistej „skórki”, pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki obrać i również dość drobno pokroić.
  2. W dość dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek (w całości), rozmaryn lub szałwię (w całości) oraz pokrojone warzywa. Podsmażyć przez chwilę na oliwie (ok. 2 min.) poczym zalać wodą (tak żeby wszysko przykryć), posolić i gotować aż ziemniaki zaczną się powoli rozgotowywać (ok. 30 minut, w zależności od ziemniaków).
  3. Usunąć czosnek i rozmaryn, a następnie dodać makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby podlewając wrzącą wodą). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostawić pod przykryciem, aby smaki się przegryzły (ok. 15 -20 min).
  4. Tak przygotowany makaron powinien mieć konsystencję gęstej kremowej zupy z kawałkami ziemniaków. Podaję się go w głębokich talerzach i je łyżką. Buon Appetito!

Pasta e Patate – dodatkowe informacje

Świeże zioła można zastąpić dobrej jakości suszonymi. Do przygotowania tej potrawy nadaje się każdy rodzaj makaronu (wielkości ok. 5mm).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PASTA e FAGIOLI czyli WŁOSKA ZUPA FASOLOWA
Następny przepis: Pasta fresca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode