PASTA e FAGIOLI czyli WŁOSKA ZUPA FASOLOWA

PASTA e FAGIOLI czyli WŁOSKA ZUPA FASOLOWA

PASTA e FAGIOLI to tradycyjne danie z kuchni włoskiej, które dosłownie oznacza „makaron i fasola”. To pyszna, sycąca zupa, której główne składniki to makaron i kremowa, dobrze ugotowana fasola. Jeśli pragniesz spróbować czegoś nowego, a zarazem komfortowego i rozgrzewającego, ta zupa włoska z makaronem będzie idealnym wyborem. O niczym tak bardzo nie przypomina ona słonecznej Italii jak jej prostota składników i bogactwo smaku. Przyrządzona w domowym zaciszu przyniesie odrobinę włoskiego słońca na twój stół, niezależnie od pory roku. Zapraszamy do odkrycia tego klasycznego, włoskiego przepisu.

Składniki:

  • 600 g gotowanej fasoli, może być mieszana (u mnie borlotti i cannelini, wy użyjcie waszej ulubionej)
  • 150 g mieszkanego makaronu
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 pomidory pelati lub 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • ostra papryczka peperoncino (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • satka z pietruszki (do posypania)

Pasta e fagioli czyli włoska zupa fasolowa – jak zrobić?

  1. Fasolę ugotować na miękko, odcedzić i pozostawić wodę, w której się gotowała.
  2. Do garnka wlać trochę oliwy, a następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa, papryczkę, przyprawy i chwilę posmażyć. Dodać połowę ugotowanej fasoli, 2 rozgniecione w rękach pomidory (lub przecier) i dolać wodę, w której gotowała die fasoka ( tyle aby przygranicznych warzywa). Gotować.
  3. Gdy warzywa będą ugotowane wyciągnąć papryczkę i liście laurowego, a następnie wszystko zmiksować blenderem.
  4. Do tak przygotowanej wrzącej zupy krem dodać makaron i pozostałą ugotowaną fasolę. Dodać również trochę soli ( gotujący się makaron jej potrzebuje) i trochę wody z fasoli ( lub zwykła wrzącą wodę). Gotować do momentu, aż makaron będzie miękki (ok.15 min.) od czasu do czasu mieszając. W mierze potrzeby dolewać wrzącej wody, tak aby uzyskać ospowiednią dla nas konsystencję. Ugotowaną zupę doprawić według uznania, przykryć i odczekać ok. 10 min. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Buon Appetito!

Porady – dodatkowe informacje

Aby szybko przygotować to danie, można ewentualnie użyć fasoli z puszki i dodawać wrzącą wodę (nie używać zalewy z puszki!). Pamietajcie, że podczas gotowania fasoli (i innych strączkowych) nie dodaje się soli. Fasoka szybciej i lepiej się ugotuje. Strączkowe soli się zawsze po ugotowaniu!

Jeśli nie macie czasu lub ochoty ma kontrolowanie konsystencji zupy w trakcie gotowania się makaronu, makaron można ugotować osobno i dodać do gotowej zblendowanej zupy z fasolą (chociaż osobiście polecam wersję podaną w przepisue;).

Jeśli nie macie nazbieranego różnego makaronu, do tego przepisu idealnie nadaje się makaron na łazanki tzw. włoski maltagliati czyli źle pokrojony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta dr Budwig (wersja podstawowa)
Następny przepis: MAKARON z CIECIORKĄ (PASTA e CECI)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode