Pasta dr Budwig (wersja podstawowa)
Jeśli szukacie zdrowego alternatywu dla tradycyjnych past kanapkowych, propozycją dla Was może być pasta dr Budwig. Jest to wyjątkowa pasta twarogowa z olejem lnianym, której recepturę opracowała niemiecka biochemik dr Johanna Budwig. Ta pasta, oparta na prozdrowotnym połączeniu produktów pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, cieszy się coraz większym uznaniem osób dbających o dietę i zdrowy tryb życia. Wielu entuzjastów tej pasty przekonuje, że oprócz walorów smakowych, posiada ona również liczne właściwości prozdrowotne. Czytajcie dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować tę niezwykłą pastę w wersji podstawowej.
admin
Składniki:
- Pasta: (*)
- 125g twarogu (odtłuszczonego)
- 2-3 łyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno)
- 2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru
- Dodatkowo: (**)
- wersja na słodko: miód wanilia, cynamon
- wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp.
- wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta, pokrzywa itp.
- wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie
- wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki
Pasta dr budwig (wersja podstawowa) – jak zrobić?
-
1.
Do blendera należy wlać olej i dodać kilka łyżek mleka/jogurtu/kefiru. -
2.
Miksując – stopniowo i porcjami dodawać ser. -
3.
Całość połączyć do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. (Masa powinna przypominać serek homogenizowany i być bez gródek.)
Porady – dodatkowe informacje
(*) Zasada: Oleju powinno być tyle samo co mleka/jogurt/kefiru, a twarogu 3 x więcej – co oleju.
(**) Składniki te należy dostosować do własnych preferencji smakowych. To tylko niektóre propozycje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki
Następny przepis: PASTA e FAGIOLI czyli WŁOSKA ZUPA FASOLOWA