Pasta dr Budwig (wersja podstawowa)

Pasta dr Budwig (wersja podstawowa)

Jeśli szukacie zdrowego alternatywu dla tradycyjnych past kanapkowych, propozycją dla Was może być pasta dr Budwig. Jest to wyjątkowa pasta twarogowa z olejem lnianym, której recepturę opracowała niemiecka biochemik dr Johanna Budwig. Ta pasta, oparta na prozdrowotnym połączeniu produktów pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, cieszy się coraz większym uznaniem osób dbających o dietę i zdrowy tryb życia. Wielu entuzjastów tej pasty przekonuje, że oprócz walorów smakowych, posiada ona również liczne właściwości prozdrowotne. Czytajcie dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować tę niezwykłą pastę w wersji podstawowej.

Składniki:

  • Pasta: (*)
  • 125g twarogu (odtłuszczonego)
  • 2-3 łyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno)
  • 2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru
  • Dodatkowo: (**)
  • wersja na słodko: miód wanilia, cynamon
  • wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp.
  • wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta, pokrzywa itp.
  • wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie
  • wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki

Pasta dr budwig (wersja podstawowa) – jak zrobić?

  1. image-1mil2jb 1.
    Do blendera należy wlać olej i dodać kilka łyżek mleka/jogurtu/kefiru.
  2. image-22bpm5n 2.
    Miksując – stopniowo i porcjami dodawać ser.
  3. image-1f3pi4h 3.
    Całość połączyć do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. (Masa powinna przypominać serek homogenizowany i być bez gródek.)

Porady – dodatkowe informacje

(*) Zasada: Oleju powinno być tyle samo co mleka/jogurt/kefiru, a twarogu 3 x więcej – co oleju.

(**) Składniki te należy dostosować do własnych preferencji smakowych. To tylko niektóre propozycje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki
Następny przepis: PASTA e FAGIOLI czyli WŁOSKA ZUPA FASOLOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode