Pasiak mleczno-galaretkowy

Pasiak mleczno-galaretkowy

Pasiak mleczno-galaretkowy to smakowite ciasto, które swój niepowtarzalny wygląd zawdzięcza warstwom kremu mlecznego i galaretki. Jego wykonanie nie jest skomplikowane, ale wymaga pewnego zaangażowania czasowego, aby każda z warstw mogła odpowiednio stężeć. Zarówno krem mleczny, jak i blok galaretkowy, nadają temu ciastu wyjątkowej lekkości i orzeźwiającego smaku. Pasiak jest doskonałym deserem na różnego rodzaju okazje – od małych spotkań domowych po większe uroczystości. To ciasto, które zachwyci smakiem nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Pasiak mleczno-galaretkowy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie niebanalne połączenia smakowe.

Składniki:

  • 1,5 litra mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g żelatyny
  • 1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 6 galaretek w różnych kolorach (truskawkowa, agrestowa, brzoskwiniowa, rubinowa, cytrynowa, malinowa)

Pasiak mleczno-galaretkowy – jak zrobić?

  1. Mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać ją do zagotowanego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu.
  2. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek naraz, gdyż stężałyby. Rozpuszczamy po dwie galaretki (każdą w osobnej miseczce) w szklance gorącej wody.
  3. Blachę o wymiarach 39 cm na 23,5 cm wyłożyć folią spożywczą, następnie wylać szklankę zimnego mlecznego płynu i wstawić na 15-20 minut do lodówki do całkowitego stężenia.
  4. Po tym czasie wylewam jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (zimną, ale nie stężoną) i znów wkładam do lodówki na 15-20 minut do stężenia.
  5. Na przemian wylewam na blachę 1 szklankę rozpuszczonej galaretki i 1 szklankę mleka. Postępuję tak aż do wyczerpania galaretek i mleka. Finalnie powinno być 13 warstw.
  6. Ciasto kroję po około godzinie od wylania ostatniej warstwy.

Pasiak mleczno-galaretkowy – dodatkowe informacje

Do deseru można użyć dowolnych smaków i kolorów galaretek:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pascha z sosem żurawinowym
Następny przepis: Pasta bananowa do kanapek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode