Parówki w cieście serowym

Parówki w cieście serowym

Parówki w cieście serowym to idealna propozycja nie tylko na szybki obiad, ale też na oryginalny przekąsek na imprezę czy piknik. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, stanowią niecodzienny sposób podania popularnych parówek. Połączenie smaku parówek z aromatycznym ciastem serowym zaskakuje swoim bogactwem. Idealne dla osób, które cenią sobie nie tylko smak, ale i prostotę przygotowania. Co więcej, jest to przepis, który z pewnością polubią dzieci. Serdecznie zapraszamy do spróbowania tej wyjątkowej kombinacji, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 6-7 parówek dobrej jakości
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 5 łyżek drobno startego parmezanu (płaskich; lub innego twardego sera żółtego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • mąka pszenna do obtaczania (*)
  • olej do głębokiego smażenia

Parówki w cieście serowym – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę (**). Po tym czasie w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
  2. Parówki przeciąć na pół i dokładnie obtaczać w gęstym cieście, a następnie w mące.
  3. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  4. Parówki osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać. (Na zimno także są smaczne, z tymże ciasto odrobinę zmięknie.)

Parówki w cieście serowym – dodatkowe informacje

(*) Obtaczanie parówek w mące – po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące. Nie jest to obowiązkowa czynność.

(**) Jeśli nie macie czasu to chłodzenie ciasta można pominąć, choć przyznam, że po odstaniu w lodówce jest ono bardziej gęste i lepiej przylegające do kiełbasek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki w kruchym cieście
Następny przepis: Parówki w panierce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode