Parówki w cieście serowym
Parówki w cieście serowym to idealna propozycja nie tylko na szybki obiad, ale też na oryginalny przekąsek na imprezę czy piknik. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, stanowią niecodzienny sposób podania popularnych parówek. Połączenie smaku parówek z aromatycznym ciastem serowym zaskakuje swoim bogactwem. Idealne dla osób, które cenią sobie nie tylko smak, ale i prostotę przygotowania. Co więcej, jest to przepis, który z pewnością polubią dzieci. Serdecznie zapraszamy do spróbowania tej wyjątkowej kombinacji, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- 6-7 parówek dobrej jakości
- Ciasto:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 5 łyżek drobno startego parmezanu (płaskich; lub innego twardego sera żółtego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ponadto:
- mąka pszenna do obtaczania (*)
- olej do głębokiego smażenia
Parówki w cieście serowym – jak zrobić?
- Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę (**). Po tym czasie w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
- Parówki przeciąć na pół i dokładnie obtaczać w gęstym cieście, a następnie w mące.
- Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Parówki osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać. (Na zimno także są smaczne, z tymże ciasto odrobinę zmięknie.)
Parówki w cieście serowym – dodatkowe informacje
(*) Obtaczanie parówek w mące – po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące. Nie jest to obowiązkowa czynność.
(**) Jeśli nie macie czasu to chłodzenie ciasta można pominąć, choć przyznam, że po odstaniu w lodówce jest ono bardziej gęste i lepiej przylegające do kiełbasek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki w kruchym cieście
Następny przepis: Parówki w panierce