Parówki w cieście.

Parówki w cieście.

Zastanawiasz się na czym skupić się na dzisiejszym obiedzie? Zaproponuję ci przepis na klasyczne parówki w cieście. Ten przysmak kojarzy się z dzieciństwem, piknikami na świeżym powietrzu i szybkim posiłkiem, kiedy potrzebujesz coś zjeść na już. To proste w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Parówki w chrupiącym, delikatnym cieście stają się pysznym, sycącym posiłkiem, który dodatkowo możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami. Spróbuj tego klasycznego przepisu na parówki w cieście – na pewno będziesz zadowolony.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • ketchup do dekoracji
  • około 10 parówek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Parówki w cieście – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce: drożdże rozmieszać z mlekiem, cukrem i śmietaną, dodać do mąki razem z jajkiem, olejem i szczyptą soli. Zagnieść ciasto.
  2. Od razu rozwałkować cienki placek, pokroić nożem na paski o szerokości 2 cm.
  3. Na każdym pasku ciasta położyć parówkę i spiralnie owinąć ją.
  4. Ułożyć parówki dość luźno na blaszce posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.

Parówki w cieście – dodatkowe informacje

Podajemy z ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki po zakopiańsku
Następny przepis: Parówki smażone w cieście naleśnikowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode