Parówki w cieście.
Zastanawiasz się na czym skupić się na dzisiejszym obiedzie? Zaproponuję ci przepis na klasyczne parówki w cieście. Ten przysmak kojarzy się z dzieciństwem, piknikami na świeżym powietrzu i szybkim posiłkiem, kiedy potrzebujesz coś zjeść na już. To proste w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Parówki w chrupiącym, delikatnym cieście stają się pysznym, sycącym posiłkiem, który dodatkowo możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami. Spróbuj tego klasycznego przepisu na parówki w cieście – na pewno będziesz zadowolony.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka ciepłego mleka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- ketchup do dekoracji
- około 10 parówek
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Parówki w cieście – jak zrobić?
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce: drożdże rozmieszać z mlekiem, cukrem i śmietaną, dodać do mąki razem z jajkiem, olejem i szczyptą soli. Zagnieść ciasto.
- Od razu rozwałkować cienki placek, pokroić nożem na paski o szerokości 2 cm.
- Na każdym pasku ciasta położyć parówkę i spiralnie owinąć ją.
- Ułożyć parówki dość luźno na blaszce posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.
Parówki w cieście – dodatkowe informacje
Podajemy z ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki po zakopiańsku
Następny przepis: Parówki smażone w cieście naleśnikowym