Paprykowe krakersy z kminkiem
Zapraszamy do przygotowania zarówno apetycznych, jak i zdrowych przekąsek, które z pewnością ucieszą podniebienia wszystkich członków rodziny. Mowa o paprykowych krakersach z kminkiem. Krakersy doskonale sprawdzą się jako chrupka przekąska do filmu, imprezowego dodatku do dipów, czy jako element luncheboxa do pracy czy szkoły. Bogactwo smaku zapewnią tu wyraziste przyprawy – papryka i kminek. To połączenie, które zaskakuje głębią aromatu, a do tego świetnie komponuje się z innymi składnikami. Przygotowanie krakersów nie jest skomplikowane i nie zajmie wiele czasu, a efekt końcowy zapewni prawdziwe, domowe, smaczne i zdrowe chrupki.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- 10 dag serka topionego (u mnie szczypiorkowy)
- pół małej łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 1 małe jajko
- papryka słodka mielona według uznania
- kminek cały według uznania
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Paprykowe krakersy z kminkiem – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je cieniutko na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty takiej wielkości jakie chcemy mieć ciasteczka. Układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną.
- Następnie każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem.
- Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się pieką. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Paprykowe krakersy z kminkiem – dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki krakersów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paprykarz z makreli
Następny przepis: Paprykowe leczo z soczewicą do makaronu lub ryżu