Paprykowe krakersy z kminkiem

Paprykowe krakersy z kminkiem

Zapraszamy do przygotowania zarówno apetycznych, jak i zdrowych przekąsek, które z pewnością ucieszą podniebienia wszystkich członków rodziny. Mowa o paprykowych krakersach z kminkiem. Krakersy doskonale sprawdzą się jako chrupka przekąska do filmu, imprezowego dodatku do dipów, czy jako element luncheboxa do pracy czy szkoły. Bogactwo smaku zapewnią tu wyraziste przyprawy – papryka i kminek. To połączenie, które zaskakuje głębią aromatu, a do tego świetnie komponuje się z innymi składnikami. Przygotowanie krakersów nie jest skomplikowane i nie zajmie wiele czasu, a efekt końcowy zapewni prawdziwe, domowe, smaczne i zdrowe chrupki.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 10 dag serka topionego (u mnie szczypiorkowy)
  • pół małej łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 małe jajko
  • papryka słodka mielona według uznania
  • kminek cały według uznania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Paprykowe krakersy z kminkiem – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je cieniutko na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty takiej wielkości jakie chcemy mieć ciasteczka. Układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną.
  2. Następnie każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem.
  3. Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się pieką. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Paprykowe krakersy z kminkiem – dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki krakersów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paprykarz z makreli
Następny przepis: Paprykowe leczo z soczewicą do makaronu lub ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode