Paprykarz domowy

Paprykarz domowy

Paprykarz domowy Siostry Anieli to prawdziwy skarb dla miłośników domowej kuchni. Ten klasyczny, wielokrotnie sprawdzony przepis na tradycyjny paprykarz, znany i kochany przez wielu Polaków, przypomina smak domu z dzieciństwa. Wyróżnia się wyjątkową kompozycją składników, takich jak ryba, cebula, papryka, pomidory i przyprawy, tworzących hojność smakowitą i przytulną wręcz atmosferę. Pomimo, że jest to danie, które wymaga pewnej dozy cierpliwości i zaangażowania podczas gotowania, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza wszelki wysiłek. Zapraszamy do odkrywania prawdziwych, domowych smaków z przepisu Siostry Anieli.

Składniki:

  • 2 puszki konserwy rybnej o wadze 200g (ja użyłam firmy GRAAL ’ Filety ze śledzia w sosie pomidorowym), ale można użyć innej ulubionej
  • 60g białego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Paprykarz domowy – jak zrobić?

  • Przygotuj konserwy i rozdrabnij je w misce za pomocą łyżki.
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż drobno posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę, następnie odstaw je do wystygnięcia.
  • Gotaowwy ryż tak, aby był lekko rozgotowany, a następnie odstaw go do wystygnięcia.
  • Przełóż przestudzoną cebulę z papryką i ryż do miski z rybą, dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem.
  • Podawaj paprykarz domowy z pieczywem.
  • Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki dobrze się schlodzą.

Smacznego! 🙂

Słowa kluczowe: paprykarz domowy siostry Anieli

Paprykarz domowy – Dodatkowe informacje

* Jeśli lubimy bardziej pomidorowy paprykarz możemy dodać więcej koncentratu pomidorowego . . .


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Modro Kapusta (Czerwona kapusta) z jabłkiem
Następny przepis: Moje CHILI CON CARNE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode