Paprykarz domowy
Paprykarz domowy Siostry Anieli to prawdziwy skarb dla miłośników domowej kuchni. Ten klasyczny, wielokrotnie sprawdzony przepis na tradycyjny paprykarz, znany i kochany przez wielu Polaków, przypomina smak domu z dzieciństwa. Wyróżnia się wyjątkową kompozycją składników, takich jak ryba, cebula, papryka, pomidory i przyprawy, tworzących hojność smakowitą i przytulną wręcz atmosferę. Pomimo, że jest to danie, które wymaga pewnej dozy cierpliwości i zaangażowania podczas gotowania, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza wszelki wysiłek. Zapraszamy do odkrywania prawdziwych, domowych smaków z przepisu Siostry Anieli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 puszki konserwy rybnej o wadze 200g (ja użyłam firmy GRAAL ’ Filety ze śledzia w sosie pomidorowym), ale można użyć innej ulubionej
- 60g białego ryżu
- 1 mała cebula
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Paprykarz domowy – jak zrobić?
- Przygotuj konserwy i rozdrabnij je w misce za pomocą łyżki.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż drobno posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę, następnie odstaw je do wystygnięcia.
- Gotaowwy ryż tak, aby był lekko rozgotowany, a następnie odstaw go do wystygnięcia.
- Przełóż przestudzoną cebulę z papryką i ryż do miski z rybą, dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Podawaj paprykarz domowy z pieczywem.
- Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki dobrze się schlodzą.
Smacznego! 🙂
Słowa kluczowe: paprykarz domowy siostry Anieli
Paprykarz domowy – Dodatkowe informacje
* Jeśli lubimy bardziej pomidorowy paprykarz możemy dodać więcej koncentratu pomidorowego . . .
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Modro Kapusta (Czerwona kapusta) z jabłkiem
Następny przepis: Moje CHILI CON CARNE