Papryka marynowana w słoikach
Zapraszamy do odkrycia smaku letnich warzyw, przechowywanych w słoikach na zimowe dni. Przedstawiamy przepis na paprykę marynowaną konserwowaną w słoikach. Ta wyjątkowa, kolorowa przekąska to doskonały dodatek do sałatek, kanapek i dań mięsnych. Przygotowanie jej w domu jest niezwykle proste, a efekt końcowy zdumiewający. Wykorzystane składniki to przede wszystkim świeże, czerwone papryki, dopełnione nutą oleju i subtelnych przypraw. Ważnym elementem jest odpowiednie zaprawianie i konserwowanie, które zamyka letnie smaki papryki pod słoicowym wieczkiem na całą zimę. Sprawdź nasz przepis i przygotuj najsmaczniejszą paprykę marynowaną na zimę!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy papryki
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą – to 1,25 szklanki)
- 2 łyżki soli
- 4-5 łyżek cukru
- po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika
- po 2 sztuki liścia laurowego do każdego słoika
- po łyżce oleju do każdego słoika
- po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika
- opcjonalnie można dodać 1-2 sztuki ząbku czosnku do każdego słoika
Papryka marynowana w słoikach – jak zrobić?
- Paprykę dokładnie umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ósemki.
- Słoiki wyparz, wstawiając je na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Można je też wyparzyć.
- Zagotuj wodę. Dolej do niej ocet, wsyp cukier i sól. Do każdego słoika wsyp przyprawy.
- W drugim garnku gotuj przez około 3-4 minuty pokrojoną paprykę.
- Papryka nie powinna być za miękka. Wkładaj ją do słoików i zalewaj gorącą zalewą. Na wierzch każeigo słoika wlej po łyżce oleju.
- Słoiki zakręć i odstaw odwrócone. Nie ma potrzeby już ich pasteryzować.
Papryka marynowana w słoikach – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PAPRYKA MARYNOWANA NA OSTRO
Następny przepis: Papryka marynowana z miodem