Papryka konserwowa
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszną konserwową paprykę! To domowe przetwory, które idealnie nadają się jako dodatek do zimowych obiadów czy kanapek. Przygotuj swój kociołek, bowiem ten przepis jest na aż 5 kg świeżej papryki. Sekret smaku tkwi w unikalnej zalewie octowej, która nadaje papryce niepowtarzalny aromat i dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Niezbędne będzie również parzenie papryki, co wydobywa z niej najczystszy smak. Zalewa pozwoli na długotrwałe przechowywanie papryki bez utraty jej soczystości. Zapraszamy do odkrycia tego tradycyjnego przepisu na konserwową paprykę.
admin
Składniki:
- 5 kg papryki (porcja na około 6-7 słoików litrowych)
- 1 duża cebula
- ziele angielskie
- gorczyca
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty kolorowy
- ZALEWA
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- na 5 kg papryki trzeba 3 porcje zalewy
Papryka konserwowa – jak zrobić?
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski o szerokości około 2 cm. W dużym garnku zagotować wodę, a następnie powoli wrzucać paprykę. Parzyć kilka minut, aby stała się elastyczna. Odcedzić.
- Do każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli, liść laurowy, 2-3 kulki ziela i pieprzu, oraz szczyptę gorczycy. Następnie do przygotowanych słoików wkładać sparzoną paprykę, lekko uciskając, aby zmieściło się jak najwięcej.
- Składniki na zalewę octową zagotować. Gorącą zalewą zalać napełnione słoiki i zakręcić je. Pasteryzować około 8-10 minut od zagotowania się wody. Następnie pozostawić do ostygnięcia ustawione dnem do góry.
Papryka konserwowa – dodatkowe informacje
1/ Papryka może być kolorowa, fajnie wtedy wygląda. Ja przez wzgląd na córkę, kupuję tylko czerwoną, bo ona tylko taką jada.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka grillowa z tymiankiem
Następny przepis: Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej