Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej

Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej

Już sama nazwa przepisu: „Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej” brzmi kusząco. To przystawka, którą idealnie można podawać na ciepło lub zimno, na grillowaną wieprzowinę czy pieczone ziemniaki. Kolorowa i aromatyczna papryka grillowana marynowana jest prawdziwym rarytasem dla miłośników intensywnych smaków. Papryka w zalewie to świetne rozwiązanie na przekąskę do mięs czy kanapek, szczególnie dla osób, które cenią sobie ostrość i charakterystyczny smak. W naszej kuchni papryka grillowana w zalewie octowej zdobywa coraz więcej zwolenników, nie tylko ze względu na swój smak, ale także na prostotę wykonania.

Składniki:

  • papryka żółta – dowolna ilość
  • ocet 10% – 200 ml
  • woda – 1,5 litra
  • cukier – 1 szklanka
  • sól – do smaku
  • przyprawa do zup i potraw w płynie – 10 łyżek
  • gorczyca biała – cała 1 łyżka
  • pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżka
  • ziele angielskie – całe 1 łyżeczka
  • liście laurowe – kilka sztuk

Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki, opłukać, osączyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.
  2. Zagotować wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką.
  3. Do wody dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia.
  4. Paprykę pozostawić do ostygnięcia i zdjąć z niej skórkę.
  5. Do gotowej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw (używam tej z czerwonym znaczkiem M).
  6. Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia – zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut.
  7. Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i od razu zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry. Można też zapasteryzować przez kilka minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Paprykę do tego przepisu można zarówno upiec jak i ugrillować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryka konserwowa
Następny przepis: PAPRYKA MARYNOWANA NA OSTRO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode