Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej
Już sama nazwa przepisu: „Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej” brzmi kusząco. To przystawka, którą idealnie można podawać na ciepło lub zimno, na grillowaną wieprzowinę czy pieczone ziemniaki. Kolorowa i aromatyczna papryka grillowana marynowana jest prawdziwym rarytasem dla miłośników intensywnych smaków. Papryka w zalewie to świetne rozwiązanie na przekąskę do mięs czy kanapek, szczególnie dla osób, które cenią sobie ostrość i charakterystyczny smak. W naszej kuchni papryka grillowana w zalewie octowej zdobywa coraz więcej zwolenników, nie tylko ze względu na swój smak, ale także na prostotę wykonania.
admin
Składniki:
- papryka żółta – dowolna ilość
- ocet 10% – 200 ml
- woda – 1,5 litra
- cukier – 1 szklanka
- sól – do smaku
- przyprawa do zup i potraw w płynie – 10 łyżek
- gorczyca biała – cała 1 łyżka
- pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżka
- ziele angielskie – całe 1 łyżeczka
- liście laurowe – kilka sztuk
Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej – jak zrobić?
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki, opłukać, osączyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.
- Zagotować wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką.
- Do wody dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia.
- Paprykę pozostawić do ostygnięcia i zdjąć z niej skórkę.
- Do gotowej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw (używam tej z czerwonym znaczkiem M).
- Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia – zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut.
- Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i od razu zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry. Można też zapasteryzować przez kilka minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Paprykę do tego przepisu można zarówno upiec jak i ugrillować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka konserwowa
Następny przepis: PAPRYKA MARYNOWANA NA OSTRO