Papierówki w słoiku
Czy jest coś lepszego od domowych przetworów z sezonowych owoców? Nasz przepis na Papierówki w słoiku jest idealny dla osób, które chcą cieszyć się smakiem tych soczystych jabłek przez całą zimę. To przepis, który sprawdzi się zarówno jako samodzielny deser, czy dodatek do herbaty, jak i jako składnik innych potraw. Stanie się dla Was prawdziwym skarbem, gdy za oknem zapanuje mroźny chill. Kompot z całych papierówek to sposób na przygotowanie tych owoców, który docenicie za prostotę wykonania, a Wasze podniebienie za doskonały smak. Te słoiki zamkną w sobie najlepsze cechy papierówek, które będziecie mogli zachować na zimę.
admin
Składniki:
- Jabłka papierówki (najlepiej małe)
- cukier
- przyprawa goździki (po 1 na słoik)
- woda
- Dodatkowo:
- duże słoiki+dekielki
- duży garnek do gotowania słoików.
Papierówki w słoiku – jak zrobić?
-
1.
Papierówki dokładnie myjemy.
-
2.
Wkładamy jabłka do czystych słoików i układamy bardzo ciasno. Wrzucamy po 1 małym ziarenku goździka.
-
3.
Następnie papierówki zasypujemy sporą ilością cukru. Zalewamy wrzącą wodą i zakręcamy słoik. Można również goździki zagotować razem z wodą.
-
4.
Wstawiamy nasze słoiki do garnka z wodą i gotujemy od zagotowania 8-10 minut.
-
5.
Po wyjęciu ustawiamy słoiki do góry dnem aby zachwyciły.
Papierówki w słoiku – dodatkowe informacje
Zakręcając słoiki pamiętajmy, aby nasze dekielki były odpowiednie do słoików. Każdy dekielek posiada liczbę oczek 4 lub 6 i tak samo jest na słoikach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Panzerotto z kurczakiem
Następny przepis: Papryczki faszerowane serem feta z ziołami macerowane w oliwie