Papierówki w słoiku

Papierówki w słoiku

Czy jest coś lepszego od domowych przetworów z sezonowych owoców? Nasz przepis na Papierówki w słoiku jest idealny dla osób, które chcą cieszyć się smakiem tych soczystych jabłek przez całą zimę. To przepis, który sprawdzi się zarówno jako samodzielny deser, czy dodatek do herbaty, jak i jako składnik innych potraw. Stanie się dla Was prawdziwym skarbem, gdy za oknem zapanuje mroźny chill. Kompot z całych papierówek to sposób na przygotowanie tych owoców, który docenicie za prostotę wykonania, a Wasze podniebienie za doskonały smak. Te słoiki zamkną w sobie najlepsze cechy papierówek, które będziecie mogli zachować na zimę.

Składniki:

  • Jabłka papierówki (najlepiej małe)
  • cukier
  • przyprawa goździki (po 1 na słoik)
  • woda
  • Dodatkowo:
  • duże słoiki+dekielki
  • duży garnek do gotowania słoików.

Papierówki w słoiku – jak zrobić?

  1. 1.

    Papierówki dokładnie myjemy.

  2. 2.

    Wkładamy jabłka do czystych słoików i układamy bardzo ciasno. Wrzucamy po 1 małym ziarenku goździka.

  3. 3.

    Następnie papierówki zasypujemy sporą ilością cukru. Zalewamy wrzącą wodą i zakręcamy słoik. Można również goździki zagotować razem z wodą.

  4. 4.

    Wstawiamy nasze słoiki do garnka z wodą i gotujemy od zagotowania 8-10 minut.

  5. 5.

    Po wyjęciu ustawiamy słoiki do góry dnem aby zachwyciły.

Papierówki w słoiku – dodatkowe informacje

Zakręcając słoiki pamiętajmy, aby nasze dekielki były odpowiednie do słoików. Każdy dekielek posiada liczbę oczek 4 lub 6 i tak samo jest na słoikach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Panzerotto z kurczakiem
Następny przepis: Papryczki faszerowane serem feta z ziołami macerowane w oliwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode