Panierowane żółtka
Panierowane żółtka to nietypowe i oryginalne danie, które może stanowić smakowite urozmaicenie codziennego menu. To idealna propozycja dla osób ceniących innowacyjne rozwiązania w kuchni. Choć przepis wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości jest bardzo prosty do wykonania. Składniki są łatwo dostępne, a ich połączenie tworzy niepowtarzalny smak i konsystencję. Panierowane żółtka to propozycja, która z pewnością zadowoli wszystkich miłośników jajek. Ich wyjątkowość polega na tym, że podczas jedzenia konsystencja żółtka jest miękka i delikatna, a panierka chrupiąca.
admin
Składniki:
- jajka w dowolnej ilości
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- do podania:
- koperek
- kawior z łososia
- ugotowana na parze fasolka szparagowa i marchewka
- masło
- miód
Panierowane żółtka – jak zrobić?
-
Całe surowe jajka wkładamy do woreczka strunowego i wkładamy na 24 godziny do zamrażarki.
Zamrożone jajka polewamy ciepłą wodą i zdejmujemy skorupki. Jajka układamy na głębokim talerzu i zostawiamy do rozmrożenia. -
Gdy białka się rozmrożą wyławiamy żółtka, powinny być jeszcze zimne i w środku zamrożone.
Żółtka panierujemy najpierw w mące, a następnie białku i bułce tartej.
Panierowane żółtka smażymy na głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty, aż się zrumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Żółtka podałam z gotowaną na parze fasolką i marchewką, które po ugotowaniu wymieszałam z masłem i odrobiną miodu. Na żółtka wyłożyłam czerwony kawior. Całość posypałam koperkiem.
Porady – dodatkowe informacje o panierowanych żółtkach
Pozostałe żółtka możemy użyć np. do zrobienia bezy lub jajecznicy z żółtek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką
Następny przepis: Panierowany Camembert z żurawiną