Pancakes z syropem klonowym i owocami lata
Zapraszamy do próby małego kąska amerykańskiego marzenia – pysznych placków amerykańskich, znanych również jako pancakes, z syropem klonowym. Nie tylko otrzymujesz smakowitą śniadaniową ucztę, ale także odczucie jakbyś był w kafejce na słonecznej stronie USA. Ta wersja placków jest wyjątkowo przystępna dzięki dodatkiem soczystych owoców lata, które dodają lekkości i orzeźwiającego smaku. Wypróbuj ten przepis na naleśniki amerykańskie z syropem klonowym i poczuj ten kuszący aromat placuszków z syropem klonowym, który z pewnością uczyni Twój poranek o wiele słodszym. Czego jeszcze potrzebujesz do idealnego poranka?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 3 łyżki cukru (do smaku, gdyż syrop klonowy i owoce są słodkie)
- szczypta soli
- dodatki: syrop klonowy, letnie owoce (maliny, borówka amerykańska, porzeczki)
Pancakes z syropem klonowym i owocami lata – jak zrobić?
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko. Masło roztapiamy (użyłam do tego mikrofali). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem – do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące się.
- Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu – niecała chochla na 1 pancakes). Ciasto rozprowadzamy przechylając patelnią dookoła. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę.
- Pancakes podajemy z syropem klonowym i sezonowymi owocami.
Porady – dodatkowe informacje
Do smażenia placków amerykańskich z syropem klonowym i owocami lata użyłam małej patelni z Ikea o średnicy ok. 12-14 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paneer butter
Następny przepis: Paneer panir - najprostszy domowy ser