Pamuła – zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami
Składniki:
- 3-4 porcje:
- 40 dag wypestkowanych węgierek
- 1 litr wody
- 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżeczek cukru
- 3 szczypty soli
- 3 łyżki śmietany 18% do zup
- kilka plasterków wędzonego podgardla
- ziemniaki
Pamuła – zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami – jak zrobić?
-
1. Śliwki umyłam, wypestkowałam, wrzuciłam do rondelka i zalałam litrem wody. Doprowadziłam do wrzenia i na wolnym ogniu gotowałam do momentu, aż śliwki zaczęły się rozpadać.
-
2. W międzyczasie podgardle pokroiłam w kosteczkę i na patelni stopiłam na miękkie skwarki.
-
3. Obrałam ziemniaki, umyłam i ugotowałam je w osolonej wodzie.
-
4. Kiedy ziemniaki „dochodziły”, dokończyłam gotowanie pamuły: mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i dodałam do zupy aby ją zagęścić, pogotowałam chwilkę mieszając (jak kisiel). Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodałam do garnka. Zdjęłam z palnika, doprawiłam do smaku cukrem i solą.
-
5. Ziemniaki odlałam, odparowałam. Śliwkowy barszczyk podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi tłuszczykiem ze skwarkami.
Pamuła – dodatkowe informacje
Zupa powinna być wyraźnie słodka, ale jednocześnie i słona.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pampuchy z sosem malinowym
Następny przepis: Pancakes - dietetyczne