Pamuła - zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami

Pamuła – zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami

Pamuła to tradycyjna polska zupa owocowa, która może nieco zaskoczyć swoją wyjątkową kombinacją składników. Wykorzystuje ona bowiem słodko-kwasne śliwki, które nadają jej charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku. Całość jest jednak wzbogacona ziemniakami, które dodają gęstości oraz skwarkami dającymi niezwykłą głębię smaku. Zestawienie tych składników sprawia, że Pamuła to zupa, która w jednym łyku potrafi zaskoczyć kontrastem smaków – słodkim, kwasowym i pikantnym. Jest doskonałym przykładem kreatywnego podejścia do tradycyjnej kuchni polskiej.

Składniki:

  • 3-4 porcje:
  • 40 dag wypestkowanych węgierek
  • 1 litr wody
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 szczypty soli
  • 3 łyżki śmietany 18% do zup
  • kilka plasterków wędzonego podgardla
  • ziemniaki

Pamuła – zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami – jak zrobić?

  1. 1. Śliwki umyłam, wypestkowałam, wrzuciłam do rondelka i zalałam litrem wody. Doprowadziłam do wrzenia i na wolnym ogniu gotowałam do momentu, aż śliwki zaczęły się rozpadać.

  2. 2. W międzyczasie podgardle pokroiłam w kosteczkę i na patelni stopiłam na miękkie skwarki.

  3. 3. Obrałam ziemniaki, umyłam i ugotowałam je w osolonej wodzie.

  4. 4. Kiedy ziemniaki „dochodziły”, dokończyłam gotowanie pamuły: mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i dodałam do zupy aby ją zagęścić, pogotowałam chwilkę mieszając (jak kisiel). Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodałam do garnka. Zdjęłam z palnika, doprawiłam do smaku cukrem i solą.

  5. 5. Ziemniaki odlałam, odparowałam. Śliwkowy barszczyk podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi tłuszczykiem ze skwarkami.

Pamuła – dodatkowe informacje

Zupa powinna być wyraźnie słodka, ale jednocześnie i słona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pampuchy z sosem malinowym
Następny przepis: Pancakes - dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode