Paluszki z makiem
Paluszki z makiem to doskonała, domowa przekąska, która sprawdzi się na co dzień i podczas specjalnych okazji. Ten prosty w przygotowaniu przepis na paluszki z makiem to prawdziwa uczta dla miłośników makowych specjałów. Charakterystyczny, intensywny smak maku doskonale komponuje się z delikatnym, kruchym ciastem. Paluszki z makiem są nie tylko smaczne, ale także apetycznie wyglądają. Sprawdź ten przepis i przekonaj się, jak łatwo można zrobić te wyjątkowe paluszki w domowych warunkach. Świetnie sprawdzą się jako przekąskę na imprezę, idealnie pasują do herbaty lub kawy. Oto składniki jakie będą Ci potrzebne.
Paluszki z makiem – jak zrobić?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 125g masła
- 170g mąki pszennej (1 szklanka)
- 100g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 białko do smarowania
- 2 łyżki maku (lub sezamu)
Paluszki z makiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Margarynę posiekać. Mąkę, serek homogenizowany i cukier puder wymieszać dodając posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować je cienko na prostokąt. Ciasto posmarować białkiem i posypać makiem lub zrumienionym sezamem. Lekko przewałkować wałkiem, by mak wcisnął się w ciasto (pomalutku, ponieważ ciasto może przyklejać się do wałka). Przekroić ciasto na pół z węższej strony. Ciąć na paski o szerokości ok. 1 cm wzdłuż krótszego boku.
- Pałeczki zwijać spiralnie i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w 180° C na złoty kolor ok. 15 minut.
Paluszki z makiem – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie użyć sezamu, najlepiej go wcześniej lekko zrumienić na patelni w celu wydobycia smaku i aromatu.