Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym
Zapraszamy do spróbowania wyjątkowego przepisu, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Chodzi o paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym! To połączenie delikatnych paluszków krabowych z aksamitnym, lekko słonym ciastem to gwarancja prawdziwej uczty. Surimi jest znane i cenione na całym świecie za swój wyjątkowy smak. W połączeniu z kruchym cieście serowym oraz chrupiącym sezamem, stanowi przystawkę idealną na każdą okazję. Ten różnorodny mix smaków i konsystencji z pewnością przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom kulinarnych eksperymentów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400-500g paluszków surimi
- Ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki sezamu
- 1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- Ponadto:
- mąka pszenna do obtaczania (*) olej do głębokiego smażenia
Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym – jak zrobić?
- Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię z paluszków, a w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej. Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym – dodatkowe informacje
(*) Obtaczanie paluszków w mące – po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.