Paluszki Baby Jagi
Paluszki Baby Jagi to ulubione przekąski wielu z nas, zarówno dorosłych jak i dzieci. Są one chrupiące, słone i niezwykle smakowite sprawiając, że ciężko się od nich oderwać. Mają lekko pikantny posmak i są idealne do podjadania w domu podczas wieczornego relaksu czy spotkania ze znajomymi. Jakkolwiek są dostępne w prawie każdym sklepie, to robione domowym sposobem smakują jeszcze lepiej. Właśnie dlatego chcielibyśmy podzielić się z Wami prostym przepisem na paluszki Baby Jagi, które możecie przygotować samodzielnie w swojej kuchni.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 1 jajko
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Dodatkowo:
- 30-40 migdałów w całości
Paluszki baby jagi – jak zrobić?
- Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
- Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować z nim wałeczki wielkości palców. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach (urosną!) Z każdego wałeczka uformować zgrabny paluszek, nie zapominając o delikatnych nacięciach w okolicach kostek 😉 Na górze każdego ciasteczka umieścić migdał i dobrze wcisnąć, tak, by przypominał on paznokieć. Tak uformowane paluszki Baby Jagi schłodzić w lodówce 15 minut (lub dłużej), dzięki czemu nie rozpłyną się na blaszce podczas pieczenia.
- Piec w 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone paluszki wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, a następnie całkowicie przestudzić na kratce. Smacznego!
Paluszki Baby Jagi – dodatkowe informacje
Przepis na około 30-40 sztuk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paluszki krabowe na francuską nutkę
Następny przepis: Paluszki serowe