Paluszki Baby Jagi

Paluszki Baby Jagi

Paluszki Baby Jagi to ulubione przekąski wielu z nas, zarówno dorosłych jak i dzieci. Są one chrupiące, słone i niezwykle smakowite sprawiając, że ciężko się od nich oderwać. Mają lekko pikantny posmak i są idealne do podjadania w domu podczas wieczornego relaksu czy spotkania ze znajomymi. Jakkolwiek są dostępne w prawie każdym sklepie, to robione domowym sposobem smakują jeszcze lepiej. Właśnie dlatego chcielibyśmy podzielić się z Wami prostym przepisem na paluszki Baby Jagi, które możecie przygotować samodzielnie w swojej kuchni.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 30-40 migdałów w całości

Paluszki baby jagi – jak zrobić?

  1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
  2. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować z nim wałeczki wielkości palców. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach (urosną!) Z każdego wałeczka uformować zgrabny paluszek, nie zapominając o delikatnych nacięciach w okolicach kostek 😉 Na górze każdego ciasteczka umieścić migdał i dobrze wcisnąć, tak, by przypominał on paznokieć. Tak uformowane paluszki Baby Jagi schłodzić w lodówce 15 minut (lub dłużej), dzięki czemu nie rozpłyną się na blaszce podczas pieczenia.
  3. Piec w 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone paluszki wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, a następnie całkowicie przestudzić na kratce. Smacznego!

Paluszki Baby Jagi – dodatkowe informacje

Przepis na około 30-40 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paluszki krabowe na francuską nutkę
Następny przepis: Paluszki serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode