PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM

PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM

Zachęcamy do przygotowania pysznych paluchów drożdżowych z czosnkiem, ziołami i parmezanem. Te aromatyczne przekąski zachwycą każdego miłośnika pieczywa drożdżowego. Delikatnie chrupiące z wierzchu, miękkie i pachnące ziołami w środku, doskonale smakują na ciepło. Paluchy drożdżowe stanowią idealne uzupełnienie zup czy sałatek, ale równie dobrze sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Czosnek i parmezan dodają im wyrazistości, a ziołowy dodatek przypomina o smakach słonecznej Italii. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno Was zachwyci.

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    • kostka masła
    • jajko
    • około 5 dag /pół kostki drożdży
    • 2 szklanki mąki
    • pół szklanki mleka
    • szczypta cukru
  • Składniki dodatkowe:
    • pół kostki masła
    • około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
    • pół paczki ziół prowansalskich
    • łyżeczka soli ziołowej
    • parmezan do posypania

Paluchy drożdżowe z czosnkiem, ziołami i parmezanem – jak zrobić?

  1. Drożdże pokrusz, dodaj szczyptę cukru i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż urosną.
  2. Mąkę wysyp na blat i dodaj jajko. Możesz dodać jej trochę więcej.
  3. Pokrój miękkie masło.
  4. Wlewaj wyrośnięte drożdże.
  5. W czasie gdy ciasto rośnie, wymieszaj w miseczce masło, resztę ziół, sól i starte ząbki czosnku.
  6. Podzielić ciasto na części i rozwałkować je, ale nie za bardzo cienko. Następnie smarować pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.
  7. Posypać startym parmezanem.
  8. Ciasto pokroić na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układać na blasze bez papieru do pieczenia.
  9. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Można je obrócić podczas pieczenia, ponieważ ser może się przypiekać.
  10. Na koniec podać posiekane zioła, z których upiekliśmy paluchy drożdżowe.

PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM – dodatkowe informacje

Zamiast ziół i czosnku, można dodać do paluchów np. kminek. Idealnie pasują do barszczu czerwonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pałki z kurczaka w rękawie
Następny przepis: Paluszki krabowe na francuską nutkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode