Paella po polsku
Paella po polsku to klasyczna, hiszpańska potrawa z polskim twistem. Ten przepis jest wersją popularnej paelli, który został dostosowany do dostępności składników w naszym kraju. Chociaż tradycyjna paella jest zazwyczaj przygotowywana z owoców morza lub mięsa, ta wersja skupia się na prostych, ale smacznych składnikach dostępnych w polskiej kuchni. Paella po polsku to pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Jest pełne smaku, kolorowe i syte, a jej przygotowanie sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy kucharz hiszpańskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (na 2 porcje)
- 1 filet z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu
- zielony groszek (konserwowy lub mrożony)
- 3 marchewki
- 2 kostki mintaja lub innej ryby
- mrożonka „Owoce morza”
- kostka bulionowa
- przyprawa do kurczaka
- olej
- 1/4 kostki masła
Paella po polsku – jak zrobić?
- Fileta kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia podsmażamy na oleju na dużej patelni, dodajemy masło i wsypujemy ryż. Zmniejszamy ogień i chwilę smażymy, aż ryż się zeszkli. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Niewielką porcję wlewamy do kurczaka z ryżem, patelnię przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn.
- Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Razem z groszkiem dodajemy do ryżu. Mieszamy. Ponownie wlewamy porcję bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Pod koniec wkładamy rozmrożone owoce morza i pokrojoną w kostkę rybę, mieszamy. Wlewamy ostatnią porcję bulionu. Dusimy do wchłonięcia płynu.
Paella po polsku – dodatkowe informacje
Marchewkę i groszek możemy zastąpić gotową mrożonką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paella
Następny przepis: Paella z owocami morza i zielonym groszkiem