Paella po polsku

Paella po polsku

Paella po polsku to klasyczna, hiszpańska potrawa z polskim twistem. Ten przepis jest wersją popularnej paelli, który został dostosowany do dostępności składników w naszym kraju. Chociaż tradycyjna paella jest zazwyczaj przygotowywana z owoców morza lub mięsa, ta wersja skupia się na prostych, ale smacznych składnikach dostępnych w polskiej kuchni. Paella po polsku to pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Jest pełne smaku, kolorowe i syte, a jej przygotowanie sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy kucharz hiszpańskiej kuchni.

Składniki:

  • (na 2 porcje)
  • 1 filet z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • zielony groszek (konserwowy lub mrożony)
  • 3 marchewki
  • 2 kostki mintaja lub innej ryby
  • mrożonka „Owoce morza”
  • kostka bulionowa
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • 1/4 kostki masła

Paella po polsku – jak zrobić?

  1. Fileta kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia podsmażamy na oleju na dużej patelni, dodajemy masło i wsypujemy ryż. Zmniejszamy ogień i chwilę smażymy, aż ryż się zeszkli. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Niewielką porcję wlewamy do kurczaka z ryżem, patelnię przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn.
  3. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Razem z groszkiem dodajemy do ryżu. Mieszamy. Ponownie wlewamy porcję bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Pod koniec wkładamy rozmrożone owoce morza i pokrojoną w kostkę rybę, mieszamy. Wlewamy ostatnią porcję bulionu. Dusimy do wchłonięcia płynu.

Paella po polsku – dodatkowe informacje

Marchewkę i groszek możemy zastąpić gotową mrożonką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paella
Następny przepis: Paella z owocami morza i zielonym groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode