Pączki z nadzieniem czekoladowym
Zapraszamy do odkrycia klasycznego przepisu na pączki z nadzieniem czekoladowym, które zdecydowanie zachwycą każdego miłośnika słodkości. Puszyste, pieczone do złotego koloru pączki, pełne aromatycznego nadzienia czekoladowego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wykorzystanie domowej, gładkiej czekolady dodaje niepowtarzalnego uroku i wyjątkowego smaku. Ten prosty i szybki przepis na pączki z nadzieniem czekoladowym to idealny pomysł na weekendowy deser, a także świetne antidotum na szare, zimowe dni. Pięknie prezentują się na stole, a ich smak nie pozwoli Ci się oprzeć na tylko jednym. Ciesz się tym klasycznym deserem w wyjątkowo czekoladowej odsłonie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kilograma mąki
- 5 żółtek
- 50 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml. letniego mleka
- 75 gram masła
- 75 gram cukru pudru
- szczypta soli
- 30 ml. wódki lub spirytusu
- Dodatkowo:
- 1 opakowanie kremu czekoladowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany 18 %
- olej lub tłuszcz do smażenia
Pączki z nadzieniem czekoladowym – jak zrobić?
-
1.
Do miski wsypujemy 150 gram mąki, dodajemy łyżeczkę cukru, rozgniecione drożdże oraz połowę letniego mleka. Wszystko mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -
2.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, utarte żółtka, resztę mleka, szczyptę soli oraz alkohol. Wyrabiamy gładkie lśniące ciasto, gdy ciasto będzie odstawać od ręki a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -
3.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm., szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy krem czekoladowy, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi, ponownie wycinamy szklanką, pączki będą miały ładny kształt. Tak przygotowane pączki układamy na stolnicy posypanej mąką, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. -
4.
Tłuszcz rozpuszczamy w garnku, pączki wrzucamy partiami na gorący tłuszcz, smażymy pod przykryciem, na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. -
5.
Do rondla przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietanę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy pączki.
Sposób przygotowania: Poniżej znajdziesz przepis na pączki z nadzieniem czekoladowym.
Pączki z nadzieniem czekoladowym – dodatkowe informacje
Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 pączków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pączki z marmoladą różaną
Następny przepis: Pączki z różą i cukrem pudrem