Pączki z marmoladą różaną

Pączki z marmoladą różaną

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na pączki z marmoladą różaną. Inspiracją jest tradycyjny przysmak karnawału, ale z dodatkiem egzotycznego smaku róż. Ten przepis zaskoczy miłośników słodkości! Wyrób ciasta drożdżowego w misce tupperware to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie sprawdzone metody i produkty. Miska tupperware to nie tylko doskonała pomoc w przygotowaniu ciasta na pizze, ale sprawdzi się również w tym nieco bardziej wyrafinowanym przepisie. Egzotyczna nuta marmolady różanej doda uroku każdej domowej imprezie. Ciesz się smakiem wyjątkowych, domowych pączków!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki margaryny (roztopić i wystudzić)
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu 10%
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju i 1 kostka smalcu do smażenia
  • cukier puder z wanilią do potrzepania
  • marmolada twarda o smaku różanym

Pączki z marmoladą różaną – jak zrobić?

  1. Drożdże rozetrzeć w misce (korzystając z miski do ciast drożdżowych Tupperware).
  2. Dodać cukry i rozrobić z lekko ciepłym mlekiem.
  3. Dodać żółtka, jajka i rozmieszać.
  4. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie.
  5. Dodać letni tłuszcz i dokładnie wyrobić, aby się całkowicie wchłonął.
  6. Dodać 1 łyżkę spirytusu.
  7. Włożyć przykrytą miskę z ciastem do letniej wody i pozostawić na około 15 minut, aby wyrosło.
  8. Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto, a następnie wykrawać grube krążki szklanką.
  9. Na środek każdego krążka dodać odrobinę marmolady i zlepić, formując pączki.
  10. Pozostawić pączki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, układając je na posypanej mąką deseczce.
  11. Smażyć pączki partiami w rozgrzanym tłuszczu, najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, aż uzyskają ciemno złoty kolor.
  12. Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym.
  13. Posypać cukrem pudrem lub lukrować.

Słowa kluczowe: Tupperware, przepisy, pączki, marmolada, różana, drożdże, ciasto

Pączki z marmoladą różaną – dodatkowe informacje

Smażąc pączki w gorącym tłuszczu co jakiś czas dajemy obranego surowego ziemniaka (oczywiście wyjmując te już usmażone), co zapobiega szybkiemu przypalaniu się tłuszczu podczas smażenia pączków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki z marmoladą i lukrem
Następny przepis: Pączki z nadzieniem czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode