Pączki z marmoladą różaną
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na pączki z marmoladą różaną. Inspiracją jest tradycyjny przysmak karnawału, ale z dodatkiem egzotycznego smaku róż. Ten przepis zaskoczy miłośników słodkości! Wyrób ciasta drożdżowego w misce tupperware to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie sprawdzone metody i produkty. Miska tupperware to nie tylko doskonała pomoc w przygotowaniu ciasta na pizze, ale sprawdzi się również w tym nieco bardziej wyrafinowanym przepisie. Egzotyczna nuta marmolady różanej doda uroku każdej domowej imprezie. Ciesz się smakiem wyjątkowych, domowych pączków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- 10 dag drożdży
- 1/2 kostki margaryny (roztopić i wystudzić)
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu lub octu 10%
- szczypta soli
- 1 litr oleju i 1 kostka smalcu do smażenia
- cukier puder z wanilią do potrzepania
- marmolada twarda o smaku różanym
Pączki z marmoladą różaną – jak zrobić?
- Drożdże rozetrzeć w misce (korzystając z miski do ciast drożdżowych Tupperware).
- Dodać cukry i rozrobić z lekko ciepłym mlekiem.
- Dodać żółtka, jajka i rozmieszać.
- Dodać przesianą mąkę i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie.
- Dodać letni tłuszcz i dokładnie wyrobić, aby się całkowicie wchłonął.
- Dodać 1 łyżkę spirytusu.
- Włożyć przykrytą miskę z ciastem do letniej wody i pozostawić na około 15 minut, aby wyrosło.
- Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto, a następnie wykrawać grube krążki szklanką.
- Na środek każdego krążka dodać odrobinę marmolady i zlepić, formując pączki.
- Pozostawić pączki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, układając je na posypanej mąką deseczce.
- Smażyć pączki partiami w rozgrzanym tłuszczu, najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, aż uzyskają ciemno złoty kolor.
- Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym.
- Posypać cukrem pudrem lub lukrować.
Słowa kluczowe: Tupperware, przepisy, pączki, marmolada, różana, drożdże, ciasto
Pączki z marmoladą różaną – dodatkowe informacje
Smażąc pączki w gorącym tłuszczu co jakiś czas dajemy obranego surowego ziemniaka (oczywiście wyjmując te już usmażone), co zapobiega szybkiemu przypalaniu się tłuszczu podczas smażenia pączków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pączki z marmoladą i lukrem
Następny przepis: Pączki z nadzieniem czekoladowym